A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lijekovi-tablete-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ostojić: U svijetu se proda krivotvorenih lijekova za 60 milijardi eura | Politika+
Zdravlje

PORAZNO: Ostojić: U svijetu se proda krivotvorenih lijekova za 60 milijardi eura

'Riziku od korištenja krivotvorenih lijekova izložen je svaki peti Europljanin - preko 77 milijuna ljudi.'

Piše: PolitikaPlus

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić upozorio je da je 2011. prodaja krivotvorenih lijekova na globalnoj razini iznosila 60 milijardi eura, a smatra se da samo u Europi tržište lažnih lijekova svake godine postiže vrijednost veću od 10,5 milijardi eura.

Iako dosad u Hrvatskoj nisu zabilježene pojave krivotvorenih lijekova u legalnoj prodaji, policija sustavno jača kapacitete za njihovu prevenciju i suzbijanje, jer ulaskom Hrvatske u EU i promjenom zakonodavstva realno je očekivati i tu opasnost

Riziku od korištenja krivotvorenih lijekova izložen je svaki peti Europljanin - preko 77 milijuna ljudi, naglasio je Ostojić na današnjem seminaru o borbi protiv krivotvorenih lijekova.

Iako dosad u Hrvatskoj nisu zabilježene pojave krivotvorenih lijekova u legalnoj prodaji, policija sustavno jača kapacitete za njihovu prevenciju i suzbijanje, jer ulaskom Hrvatske u EU i promjenom zakonodavstva realno je očekivati i tu opasnost, kaže Ostojić.

Krivotvoreni lijek je "tihi i podmukli ubojica koji nema željeni učinak i koji sadrži otrovne tvari", napomenuo je ministar unutarnjih poslova.

Kao primjer zajedničkog djelovanja Interpola i policija iz raznih zemalja protiv krivotvorenih lijekova naveo je operaciju "Pangea" u kojoj je lani sudjelovalo 100 zemalja s ukupno 193 različite agencije.

Predsjednica Interpola Mireille Ballestrazzi pohvalila je Hrvatsku kao jednu od najaktivnijih zemalja u suradnji s Interpolom, te posebno istaknula problem prodaje krivotvorenih lijekova putem interneta.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je novinarima da su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi prodaje ilegalnih lijekova, ali bez posljedica na zdravlje građana.

Podsjetio je kako se kod nas čak deset posto lijekova prodaje na "crnom tržištu", pa je zbog toga izuzetno važna edukacija građana. "Internet nam je omogućio puno toga, ali nema boljeg kontakta od kvartovskog ljekarnika i liječnika obiteljske medicine, oni će vam dati pravu informaciju", kazao je Ostojić.

Podsjetio je da se falsificiraju i lijekovi na recept, što može pacijente čak i životno ugroziti, ali to se na sreću u Hrvatskoj još nije dogodilo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, MUP, lijekovi, ranko ostojić