Sport

TRAGIČNO: Vaterpolisti još uvijek nisu dobili premije za zlato u Londonu!

'Savez se u ovom trenutku nalazi u teškoj situaciji i to se mora reći igračima.'

Piše: PolitikaPlus

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak najavio je u Varaždinu, gdje se reprezentacija nalazi na pripremama pred odlazak na Mediteranske igre u Turskoj i Svjetsko prvenstvo, koje se od 19. srpnja od 4. kolovoza održava u Barceloni, da je nastup na SP-u najvažniji ovogodišnji cilj reprezentacije.

"Mi idemo u Tursku na osvajanje medalje, pa čak i one najsjajnije, ali će nam nastup na MI ipak biti samo dobra priprema za Svjetsko prvenstvo", kazao je Tucak naglasivši da će u Turskoj uz utakmice reprezentacija odrađivati i jače treninge u bazenu i teretani kao bi igrači maksimalno spremni otišli u Barcelonu.

Treba reći da se nalazimo u novom olimpijskom ciklusu te da je došlo do velikih izmjena u sastavu reprezentacije jer gotovo polovica igrača koja su nastupila na OI u Londonu više nisu dio momčadi. Zato će nam trebati određeno vrijeme i puno strpljenja da se dođe do optimalnih rezultata

Govoreći o planovima u narednom četverogodišnjem razdoblju Tucak je naglasio da mu je cilj da Hrvatska ostane u vrhu svjetskog vaterpola.

"Treba reći da se nalazimo u novom olimpijskom ciklusu te da je došlo do velikih izmjena u sastavu reprezentacije jer gotovo polovica igrača koja su nastupila na OI u Londonu više nisu dio momčadi. Zato će nam trebati određeno vrijeme i puno strpljenja da se dođe do optimalnih rezultata. Ne koristim to kao alibi ali to je tako. I Ratku Rudiću je, kada je preuzeo reprezentaciju, trebalo oko tri godine da osvoji prvo veliko odličje", kazao je Tucak.

Unatoč izmjenjenom sastavu izbornik već u Barceloni najavljuje borbu za odličja i naglašava da reprezentacija ima jaku okosnicu u sedmorici igrača iz Londona koji uz mlađe visoko motivirane suigrače mogu srušiti određene razlike u kvaliteti i dostići postavljene ciljeve. Zato Tucak želi dobru atmosferu u reprezentaciji u kojoj će svi biti usmjereni prema istom cilju, a igrači koji bi trebali iznijeti najveći teret u borbi za odličja su: kapetan Pavić, zatim Dobud, Sukno, Bušlje, Muslim i Obradović.

"To su igrači koji su ostali u reprezentaciji nakon Londona. Nažalost ostali smo bez Burića i Boškovića na koje sam računao, ali su oni tražili stanku, a u zadnji čas smo ostali i bez važnog igrača Buljubašića. U Varaždinu imamo odlične uvjete za dobar rad, a uz dobru atmosferu svi izostanci se mogu nadomjestiti" rekao je Tucak.

Izbornik je govoreći o suparnicima posebno istaknuo reprezentaciju Srbije koja već dva olimpijska ciklusa igra u istom sastavu i koja je u odnosu na London samo na golu umjesto Sora postavila Mitrovića i zato je Srbija "na papiru" najjača. Uz njih je i Italija koja je imala neke manje izmjene te Španjolska koja je promijenila dva igrača, a tek onda dolazi Hrvatsku, ali, kako ističe Tucak, to nije alibi da se na svako natjecanje ne ide na osvajanje medalja.

Ono što u ovom trenutku nikako ne ide u prilog reprezentaciji je teška financijska situacija u HVS-u.

"Savez se u ovom trenutku nalazi u teškoj situaciji i to se mora reći igračima. Prvenstveni zadatak Saveza je da se ispoštuje isplata premija za zlatno odličje u Londonu jer su oni te premije pošteno zaradili. Ako se to učini igrači će biti mirniji i moći će se lakše ući u pripreme", zaključio je Tucak

Nakon priprema u Varaždinu, a prije odlaska na Mediteranske igre, hrvatska reprezentacija odigrat će, od 13. do 15 lipnja u Rijeci, pet trening utakmica sa reprezentacijom Njemačke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

premija, olimpijske igre, vaterpolo