A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-303.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HBK prihvaća Smjernice za postupanje u slučaju spolnog zlostavljanja maloljetnika | Politika+
Hrvatska

CRKVA: HBK prihvaća Smjernice za postupanje u slučaju spolnog zlostavljanja maloljetnika

''Smjernice su predviđene kao pomoć biskupima u traženju istine i pravde, kažnjavanju počinitelja te liječenju nanesenih rana.''

Piše: P/H

Na izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), biskupi su prema uputama Kongregacije za nauk vjere, raspravljali i prihvatili Smjernice za postupanje u slučajevima spolnoga zlostavljanja maloljetnika, priopćio je danas Tiskovni ured HBK.

Smjernice su predviđene kao pomoć biskupima u traženju istine i pravde, kažnjavanju počinitelja te liječenju nanesenih rana, navode iz HBK.


"One su također vidljiv znak brige koju Crkva pokazuje prema žrtvama spolnog zlostavljanja i prema svakom drugom obliku nasilja i iskorištavanja", ističe Tiskovni ured HBK te dodaje da će Smjernice biti poslane mjerodavnoj Kongregaciji na odobrenje.

Izvanredno plenarno zasjedanje HBK održano je u srijedu, 5. lipnja, u Zagrebu, a pozdravio ga je i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico.

Na zasjedanju je također izvešćeno da je Vijeće HBK-a za život i obitelj pripremilo osvrt na teze za nacrt prijedloga iskaza za Obiteljski zakon, koji će se uputiti kao doprinos javnoj raspravi.

Biskupi su također uputili poruku u povodu odluke Ustavnoga suda o Kurikulumu zdravstvenoga odgoja >>>.

"Poruka je u prvome redu upućena roditeljima i poziva ih da se uključe u javnu raspravu o predloženim sadržajima Kurikuluma zdravstvenog, a posebice spolnog odgoja", ističe se u priopćenju.

Hrvatski biskupi izražavaju nada da će i predstavnici vijeća roditelja u školama iskoristiti svoje pravo te sukladno vjerskom opredjeljenju kritički vrednovati one dijelove sadržaja koji ugrožavaju integritet djeteta i njegov kršćanski identitet.

Iz HBK također navode da se na redovitom godišnjem susretu biskupa s redovničkim provincijalima u sjedištu HBK-a razgovaralo o zajednicama i pokretima u Crkvi te je zaključeno kako je nužno iznova usredotočiti "novu evangelizaciju" na osobu Isusa Krista.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zlostavljanje djece, pedofilija, spolni odgoj, hbk, srkva