Burze

TJEDNI PREGLED: Wall Street: Ulagači se nadaju lošim gospodarskim podacima kako bi Fed zadržao poticaje!

Ulagači su prošloga tjedna sa strepnjom čekali svaki novi makroekonomski podatak.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo vrlo nesigurno zbog strahovanja ulagača da će američki Fed uskoro smanjiti poticajne monetarne programe.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,9 posto, na 15.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 1.643 boda, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 3.469 bodova.

„Cijeli se tjedan trgovalo nesigurno zbog strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe. No, nakon ovih podataka prilično je jasno da Fed ne može ukinuti, pa čak ni smanjiti te programe. Paradoksalno, ali to je potaknulo tržište“

Cijeloga se tjedna trgovalo vrlo nesigurno jer se ulagači plaše smanjenja ili čak ukidanje poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

Već dugo vremena Fedovi programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno predstavljaju glavnu polugu rasta cijena dionica, koje su nedavno dosegnule najviše razine u povijesti. No, na tržištu vlada nesigurnost od kada je prije dva tjedna predsjednik središnje banke Ben Bernanke kazao da će se na idućim sjednicama raspravljati o smanjenju tih programa, ako se gospodarska situacija poboljša.

Nedavno je predsjednica podružnice Feda u Kansas Cityju Esther George, koja se uvijek protivila programima otkupa obveznica, pozvala čelnike središnje banke da smanje iznose za te programe. Smanjenje tih programa, kazala je George, pridonijelo bi smanjivanju ovisnosti financijskih tržišta o jeftinom novcu.

Ulagači su prošloga tjedna sa strepnjom čekali svaki novi makroekonomski podatak koji bi mogao naznačiti hoće li Fed zaoštriti monetarnu politiku.

S posebnim nestrpljenjem očekivalo se izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje je izuzetno važno jer je Fed kao cilj svoje labave monetarne politike postavio upravo poboljšanje situacije na tržištu rada.

U petak je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 175.000, nešto više nego što se očekivalo, no stopa je nezaposlenosti porasla sa 7,5 na 7,6 posto.

To je pozitivno utjecalo na tržište jer se procjenjuje da podaci nisu ni dovoljno dobri, ni dovoljno slabi da bi naveli središnju američku banku na promjene u monetarnoj politici.

„Cijeli se tjedan trgovalo nesigurno zbog strahovanja ulagača da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe. No, nakon ovih podataka prilično je jasno da Fed ne može ukinuti, pa čak ni smanjiti te programe. Paradoksalno, ali to je potaknulo tržište“, kaže Brian Amidei, direktor u tvrtki HighTower Advisors.

No, analitičari očekuju nastavak nesigurnog trgovanja, a daljnji smjer tržišta ovisit će, kažu, o idućim makroekonomskim podacima jer bi gospodarstvo, nakon dugog razdoblja rasta na temelju tiskanja svježeg, jeftinog novca, konačno trebalo stupiti na put samoodrživog rasta.

„Nesigurnost na tržištu vlada zbog toga što je ono u fazi tranzicije iz rasta temeljenog na povećanoj likvidnosti prema rastu temeljenom na gospodarskim fundamentima“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,6 posto, na 6.411 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,1 posto, na 8.254 boda, a pariški CAC 1,9 posto, na 3.872 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 6,5 posto, na 12.877 bodova. U petak je u jednom trenutku zaronio u 'područje medvjeda' jer je izgubio više od 20 posto od kada je prije dva tjedna dosegnuo najvišu razinu u posljednjih pet i pol godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nasdaq, s&p 500, dow jones, wal street, ben bernanke, fed