A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/banana-01.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zlatni savjet: Kako obična vrećica produžuje rok trajanja - banana | Politika+
Scena

MALI SAVJETI : Zlatni savjet: Kako obična vrećica produžuje rok trajanja - banana

Banane spadaju među najčešće konzumiranu hrane na svijetu jer su dostupne na bilo kojem kontinentu u bilo koje doba godine

Piše: PolitikaPlus/Ivana Horvat

Budući da su banane vrlo dobre za zdravlje, a dobro je znati kako da produžite njihov rok trajanja.  Još jedan savjet zlata vrijedi.

 

Naime, kako bi banane duže zadržale svježinu zamotajte običnom plastičnom vrećicom koren koji ih spaja i ostavite tako.  Tako bi trebale duže zadržati boju, te biti pošteđene truljenja.

 

Banane spadaju među najčešće konzumiranu hrane na svijetu jer su dostupne na bilo kojem kontinentu u bilo koje doba godine. Banana pripada istoj obitelji kao i ljiljan i orhideja, stablo joj  može narasti od 3 do 8 metara.

 

Naime, kako bi banane duže zadržale svježinu zamotajte običnom plastičnom vrećicom koren koji ih spaja i ostavite tako.  Tako bi trebale duže zadržati boju, te biti pošteđene truljenja.

Jedna banana srednje veličine sadržava jednaku količinu pektina kao i jabuka srednje veličine, što je svrstava u namirnicu koja pogoduje snižavanju povišene vrijednosti kolesterola u krvi.

 

Kad nije poželjna - U slučaju povišene vrijednosti triglicerida u krvi, banane nisu poželjna namirnica. Ne preporučuju se ni osobama oboljelima od bubrežnih bolesti niti onima koji moraju smanjiti prehrambeni unos kalija.

 

Kome se preporučuje - Banane nalaze mjesto i u prehrani oboljelih od šećerne bolesti, s napomenom da treba odabrati zelenije i nešto manje (cca 60 g), što predstavlja jednu jedinicu serviranja voća prema American Diabetes Association.

 

Zbog alkalnog djelovanja  banane se preporučuju i osobama koje pretjerano jedu meso i mesne prerađevine, što pridonosi općem porastu kiselosti u organizmu.

Uloga banane u nutritivnoj terapiji i znanstveno je dokazana. Stimulira proliferaciju (razmnožavanje) stanica u želučanoj sluznici i pokreće oslobađanje zaštitnog sloja sluzi, koja trenutačno prekriva želučanu stjenku, sprječavajući pojačano lučenje klorovodične kiseline.

 

Lako je probavljiva i rijetko izaziva alergijske reakcije, što je čini idealnom namirnicom za dohranu djece i brzom hranom za sve koji su u poslovnoj žurbi.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrana, zdravlje, zdravlje