A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/porsche-cayenne-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Država Katar prodala udio u Porscheu obiteljima osnivača | Politika+
4kotača

POSAO: Država Katar prodala udio u Porscheu obiteljima osnivača

'Transakcija je logičan korak nakon što su Volkswagen i Porsche 2012. zaključili formiranje Integrative Automogive Groupa.'

Piše: PolitikaPlus

Katarska državna investicijska agencija prodala je deset posto udjela u proizvođaču luksuznih automobila Porscheu dioničarima iz obitelji osnivača četiri godine nakon ulaganja u tu kompaniju.

Qatar Holding investicijski je ogranak katarskog stabilizacijskog fonda i vlasnik udjela u nekim od najvećih kompanija u svijetu. Danas su objavili da su prodali redovne dionice Porschea obiteljima Porsche i Piech. Vrijednost transakcije nije objavljena.

"Transakcija je logičan korak nakon što su Volkswagen i Porsche 2012. zaključili formiranje Integrative Automogive Groupa", stoji u priopćenju Qatar Holdinga.

Iz agencije poručuju da ostaju u vlasničkoj strukturi krovne grupe koja obuhvaća Volkswagen i Porsche kroz 17-postotni udio u VW-u. Prošle je godine najveći proizvođač automobila u Europi dogovorio kupovinu Porscheova poslovanja s proizvodnjom automobila nakon propalog pokušaja spajanja.

Porsche je bio prisiljen prodati 10-postotni udio s pravom glasa Qatar Holdingu 2009. kako bi ojačao prenapregnute financije. Time su stranci prvi puta u povijesti Porschea stekli utjecaj na poslovanje grupe koju inače kontroliraju obitelji utemeljitelja.

Porscheova holding kompanija koju kontroliraju obitelji Porsche i Piech i dalje ima vlasnički udio u VW-u od 51 posto redovnih dionica, što znači da spada među tri velika dioničara s kontrolnim ovlastima u njemačkoj automobilskoj grupi.

VW je pak vlasnik cijelog Porscheovog temeljnog poslovanja, odjela za automobile koji proizvodi modele poput slavnog sportskog automobila 911 i sportskog terenca Cayenne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

automobil, porsche, volkswagen, katar