A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-milinovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Milinović: Neka liječnici ne brinu, neće morati vraćati plaće koje su dobili! | Politika+
Zdravlje

DEMANTIRA OSTOJIĆA: Darko Milinović: Neka liječnici ne brinu, neće morati vraćati plaće koje su dobili!

'Na vlasti su već godinu i pol dana, a nisu ništa poduzeli po ovom pitanju.'

Piše: Vanja Deželić

Presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda da je Kolektivni ugovor u zdravstvu ništetan, izazvalo je brojne polemike i dalo krila ministru Rajku Ostojiću da oduzme zdravstvenim djelatnicima novac, što automatski izaziva nove rasprave i svađe.

>> Rajko Ostojić: Odluka o ništetnosti Kolektivnog ugovora pokazatelj uvođenja reda u zdravstvo

Riječ je o novcu koji se zdravstvenim djelatnicima, temeljem spornog kolektivnog ugovora, isplaćivao za dodatke na plaće, odnosno dežurstava i pripravnost.

Ugovor smo promijenili 2011., jer da to nismo napravili onda bi obveze ove Vlade u 2012. bile milijardu i pol kuna. Sindikati su nam pritom izašli ususret, što je razumljivo. Ali nije razumljivo gdje je dosad bila ova Vlada, gdje je bio ministar

- Ugovor je potpisao bivši ministar zdravstva Darko Milinović u vrijeme tzv. tehničke vlade. Stalno smo upozoravali na to, na te protuustavne odluke - istaknuo je ministar zdravlja.

Nažalost, nije osjetio potrebu doći u Sabor i ponoviti te riječi, odnosno argumentima na licu mjesta 'potući' svog prethodnika.

- Ugovor smo promijenili 2011. godine, jer da to nismo napravili onda bi obveze ove Vlade u 2012. godini bile milijardu i pol kuna. Sindikati su nam pritom izašli ususret, što je razumljivo. Ali nije razumljivo gdje je dosad bila ova Vlada, gdje je bio ministar? Na vlasti su već godinu i pol dana, a nisu ništa poduzeli po ovom pitanju - rekao nam je bivši ministar zdravlja Darko Milinović.

Pojasnio je da se odluka suda ne smije odnositi na plaće djelatnicima, koje bi morale biti zaštićene zakonom, iako ministar Ostojić tvrdi da bi nakon dogovora s DORH-om jedan od scenarija mogao biti vraćanje tog novca.

- Dežurstva moraju biti plaćena kao i svaki drugi prekovremeni rad! Stoga ministar Ostojić mora hitno sjesti sa sindikatima i potpisati ugovor koji je već na snazi jer ugovor tako nalaže. Također, nema govora o vraćanju novca, temeljni ugovor govori da se isplaćeni novac ne vraća - ističe Milinović.

A riječ je o 840 milijuna kuna, odnosno 420 milijuna u šest mjeseci. Konkretnije, to znači da će se specijalistima, s dvadesetak godina staža, pet dežurstava i do 15 dana pripravnosti mjesečno, koji su od siječnja ove godine imali plaće od 16 500 do 24 tisuće kuna pasti na iznose iz 2011. godine i bit će između 13 500 do 16 tisuća kuna. Najmanje će izgubiti medicinske sestre, kojima je plaća bila veća za 250 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, rajko ostojić, darko milinović