A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/guantanamo-120.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Reporter Deutsche Wellea ušao u Guantanamo: Posjet mjestu zavijenom u mrak | Politika+
Svijet

ZATVOR: Reporter Deutsche Wellea ušao u Guantanamo: Posjet mjestu zavijenom u mrak

Sablasna tišina u rano jutro u zatvoru Guantanamo na Kubi. Nalazimo se u bloku B i gledamo u tamni prolaz...

Piše: PolitikaPlus

Iz američkog logora Guantanamo, reportažu za Deutsche Welle napravio je Gero Schliesszi.

 

"Guantanamo je ponovo u udarnim vijestima. Predsjednik SAD-a Barack Obama ponovo je obećao zatvaranje Guantanama. Sada slijede saslušanja zatvorenika od kojih pak veliki broj štrajka glađu.

 

Sablasna tišina u rano jutro u zatvoru Guantanamo na Kubi. Nalazimo se u bloku B i gledamo u tamni prolaz. Vojnici patroliraju, bez riječi obilaze ćeliju za ćelijom, kratko pogledaju unutra i idu dalje. A onda odjednom vidimo ruku koja kroz otvor na ćelijskim vratima pruža praznu flašu. Čuvar je uzima i sklanja. To je sve što smo uspjeli vidjeti kada je riječ o zatvorenicima prilikom obilaska Guantanama upriličenog za novinare. Pri tome nas vojnici prate u stopu.

 

Oni paze na to da vidimo samo ono što nam oni žele pokazati. A na kraju dana su svi snimci našeg kamermana prekontrolirani. Lica i određene sigurnosne mjere ne smiju biti snimljeni ili fotografirani. A 166 zatvorenika, koliko ih ima u ovom zatvoru, ni slučajno.

 

Natrag u blok B: Točno u pet sati čuje se poziv na molitvu. Svi zatvorenici mole u svojim ćelijama. Mi ne znamo koliko ćelija ima. Znamo samo da su svi zatvorenici u ovom bloku smješteni u samice. Oni svoje ćelije mogu napustiti samo rijetko i to u lisicama i pod strogom kontrolom.

 

No, brojni zatvorenici su ipak čuli posljednje izjave Baracka Obame da želi ubrzati zatvaranje Guantanama, kaže zapovjednik Guantanama, pukovnik John Bogdan. "To je tema razgovora među zatvorenicima. Čini se da je reakcija pozitivna." To nam potvrđuje i Zak koji radi u Guantanamu posljednjih osam godina i ne želi otkriti svoje puno ime. On je zaposlenik vojske, savjetuje vodstvo zatvora i očito ima najviše kontakata sa zatvorenicima. Njihova reakcija na govor bila je dobra, kaže nam on: "Ponovo su dobili nadu. I vjeruju da će se nešto dogoditi."

 

To se nije odrazilo na stroge mjere sigurnosti koje vladaju u zatvoru. Zatvorenici žive u malim ćelijama s prozorskim oknom, skoro svi borave u samicama. Oni su i kada je riječ o osobnim stvarima prepušteni svojim čuvarima jer su vezani - bilo da žele gledati televiziju,  tuširati se ili kad ih se prisilno hrani. I u svakoj minuti su izloženi pogledima svojih čuvara.

 

Od 166 zatvorenika u Guantanamu više od stotinu trenutno odbija uzimati hranu. A taj broj raste. Više od 40 ih se prisilno hrani, uz mučenje, kako tvrde zatvorenici i njihovi odvjetnici. Je li među onima koji štrajkaju glađu i pet osumnjičenih za organizaciju napada od 11. rujna, nitko nam nije želio reći. Mi ih nismo mogli vidjeti, baš kao ni druge zatvorenike.

 

Do zaoštravanja situacije oko štrajka glađu doveo je nasilni sukob između čuvara i zatvorenika. Zatvorenici su optužili vodstvo logora da se prilikom pretresa ćelija odnosi prema Kuranu bez poštovanja. Uprava zatvora to negira.

 

13 zatvorenika koje prisiljavaju na uzimanje hrane izrazilo je svoje negodovanje zbog toga u otvorenom pismu, te su također izrazili nepovjerenje prema vojnim liječnicima.

 

Cijelu reportažu pročitajte OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

teroristi, sad, zatvor, guantanamo