Hrvatska

AGONIJA: Nada Landeka: Pukovnika HV-a Branka Kakarića odveli su u Vrapče da ne govori o kriminalu

Pukovniku je Mladen Bajić obećao da će istražiti slučaj na koji je upozoravao, kaže Nada Landeka.

FOTO: Branko Kakarić i Vesna Balenović
Piše: PolitikaPlus
'Ubrzo nakon sastanka s Bajićem po njega je došla policija s nalogom iz Vlade da ga prisilno odvedu. Njegova supruga potvrdila mi je da Branko nikada nije imao problema koji bi upućivali da je psihički labilna osoba. U bolnicu je strpan kao zdrav čovjek jer je najavio kako planira obavijestiti Europsku komisiju o kriminalu u Hrvatskoj.'

Štrajk glađu pukovnika Hrvatske vojske Branka Kakarića, koji je planirao početi u ponedjeljak ispred sjedišta Europske komisije u Bruxellesu kako bi upozorio europske institucije da pravosuđe u Hrvatskoj godinama štiti organizirani kriminal i korupciju, spriječila je zagrebačka policija koja ga je prisilno odvezla u psihijatrijsku bolnicu Vrapče, kaže Nada Landeka, predsjednica udruge Veronika Vera, piše Večernji list.

 

Pismo obavijesti o planiranom štrajku poslao je na mnoge adrese, između ostalih i Vlade, ministarstva pravosuđa i državnog odvjetništva. Upravo ga je Mladen Bajić u četvrtak pozvao na razgovor u DORH. Kada je sastanak završio nazvao me i ushićenim glasom rekao kako mu je Bajić obećao da će pokrenuti stvari s mrtve točke i istražiti slučaj na koji on upućuje godinama – rekla je N. Landeka, koja godinama upozorava na korumpirano hrvatsko pravosuđe. Kakarić već 12 godina upozorava na slučaj zataškavanja kriminalne afere u humanitarnom razminiranju, u kojoj su prema njegovim navodima bili upleteni i bivši ministar Šime Lučin te trenutačni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

 

– Ubrzo nakon sastanka s Bajićem po njega je došla policija s nalogom iz Vlade da ga prisilno odvedu. Njegova supruga potvrdila mi je da Branko nikada nije imao problema koji bi upućivali da je psihički labilna osoba. U bolnicu je strpan kao zdrav čovjek jer je najavio kako planira obavijestiti Europsku komisiju o kriminalu u Hrvatskoj – završila je Landeka.

 

O slučaju se oglasila i udruga Zviždač. Njezina predsjednica Vesna Balenović posjetila je jučer u bolnici Vrapče pukovnika Kakarića.

 

– S neskrivenim zadovoljstvom primio je vijest o potpori brojnih udruga, građana i zviždača širom Hrvatske. Uvjerila sam se već u prvim trenucima razgovora da je naš Branko potpuno zdrav, lucidan, te da nema govora o bilo kakvim duševnim smetnjama ili problemima. Pukovnik Kakarić rekao mi je da je u petak razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem u njegovu uredu. Bajić mu je dao obećanje da će temeljito istražiti slučaj koji je Kakarić prijavio još prije deset godina te da će protiv odgovornih pokrenuti kazneni progon – ističe Balenović u priopćenju.

 

Ističe da je nekoliko sati po povratku s razgovora s Bajićem na vrata Kakarićeva doma pokucala policija.

 

– Odmah je priveden u Policijsku postaju Trnje u Zagrebu. Policijskom inspektoru morao je dati brojne odgovore vezane uz dopis koji je uputio prije dva tjedna na adrese pojedinih Vladinih dužnosnika, a u kojima ih je obavijestio o desetogodišnjoj kalvariji koju doživljava on i njegova obitelj nakon što je Policiji i DORH-u prijavio kriminalne radnje koje se događaju pri organizaciji humanitarnog razminiranja Hrvatske. Umjesto svome domu, po obavljenom razgovoru na policiji Kakarić je bez svoje suglasnosti, sanitetskim vozilom odvezen na Urgentni odjel Psihijatrijske bolnice Vrapče – tvrdi Balenović.

 

– Nalog za moje protuzakonito, prisilno i bezrazložno upućivanje i zadržavanje na Klinici za psihijatriju Vrapče mogao je dati samo netko iz današnje Vlade, tko se osjetio prozvan i ugrožen sadržajem dopisa koji sam uputio na njihove adrese – rekao je Vesni Balenović zviždač Kakarić.Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen bajić, nada landeka, branko kakarić, bruxelles