Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Dobri gospodarski podaci potaknuli rast cijena

Ulagače su jučer ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o narudžbama trajnih proizvoda, prodaji novih kuća i povjerenju potrošača.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Prva reakcija na najavu Feda je prošla, duboko smo udahnuli i sada treba procijeniti novu situaciju. Korekcija cijena dionica od prošle srijede pružila je priliku ulagačima da ponovno uđu na tržište“

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivali podaci iz gospodarstva SAD-a i umirujući komentari iz kineske središnje banke.

Dow Jones indeks ojačao je 100 bodova, ili 0,69 posto, na 14.760 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na 1.588 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 3.347 bodova.

Ulagače su jučer ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o narudžbama trajnih proizvoda, prodaji novih kuća i povjerenju potrošača, što ukazuje na jačanje američkog gospodarstva.

Prošle srijede predsjednik Feda Ben Bernanke kazao je da bi središnja banka mogla početi smanjivati poticajne monetarne mjere do kraja godine, ako gospodarstvo bude jačalo, što je izazvalo pad cijena dionica jer bi time tržište izgubilo veliku podršku.

Dobri jučerašnji podaci najavljuju da će Fed doista moći smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno, no kako gospodarstvo jača, ulagači se nadaju da bi to moglo pružiti podršku rastu cijena dionica, kada Fed smanji poticajne mjere.

„Prva reakcija na najavu Feda je prošla, duboko smo udahnuli i sada treba procijeniti novu situaciju. Korekcija cijena dionica od prošle srijede pružila je priliku ulagačima da ponovno uđu na tržište“, kaže Mike Binger, portfelje menadžer u fondu Gradient Investments.

Nakon oštrog pada dan prije, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom su indeksi zabilježili najveći dnevni rast u gotovo dva tjedna.

Pozitivno je na tržište djelovala i poruka kineskih monetarnih vlasti kako neće biti preoštre prema bankama u vezi zauzdavanja špekulativnih ulaganja.

Zahvaljujući tome, jučer su na kineskom međubankarskom tržištu pale kamate, koje su prethodnih dana snažno rasle jer središnja banka nije ubrizgavala svježi novac na tržište, nastojeći banke natjerati da bolje upravljaju svojim sredstvima i usmjere ih u realno gospodarstvo, a ne u špekulativne investicije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 posto, na 6.101 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,55 posto, na 7.811 bodova, a pariški CAC 1,51 posto, na 3.649 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, DOW JONES, S&P 500, NASDAQ