A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/R-S/teleskop-iris-solar-explorer-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NASA lansirala teleskop za promatranje Sunca | Politika+
Znanost

ASTRONOMIJA: NASA lansirala teleskop za promatranje Sunca

Studija je daleko od akademske. Sunčeva aktivnost izravno utječe na klimu na Zemlji i svemiru izvan atmosfere.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

NASA je u četvrtak u orbitu lansirala mali teleskop kako bi se utvrdilo na koji način Sunce zagrijava svoju atmosferu na milijune stupnjeva te kako odašilje čestice koje definiraju granice Sunčevog sustava.

Studija je daleko od akademske. Sunčeva aktivnost izravno utječe na klimu na Zemlji i svemiru izvan atmosfere. Solarne oluje mogu srušiti energetske mreže, ometati radiosignale i komunikacije, navigacije i ostale satelite u orbiti.

"Živimo u vrlo složenom društvu i Sunce ima ulogu u tome", rekao je fizičar Alan Naslov, znanstvenik s Lockheed Martin Space Systems Advanced Technology Centra u Palo Altu u Kaliforniji, koji je dizajnirao i izgradio teleskop.

Znanstvenici su pokušavali razotkriti mehanizme koji pokreću Sunce već desetljećima, ali jedan temeljni misterij ostaje - kako uspjeva oslobađati energiju s relativno hladne površine (5.500 stupnjeva Celzija) koja u atmosferi može doseći i do 2,8 milijuna Celzijusa.

U svojoj srži, Sunce je u divovski fuzijski motor koji atome vodika pretvara u helij. Kao što se očekivalo, temperatura kao energija putuje prema van kroz slojeve. Ali onda se u donjim slojevima atmosfere, poznatoj kao kromosfera, temperatura ponovno podiže.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SUNČEVE OLUJE, NASA, SUNCE