A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fsk-smrt-u-veneciji-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Smrt u Veneciji: Ostermeier i Schaubühne otvaraju Festival svjetskog kazališta | Politika+
Kultura

KAZALIŠTE: Smrt u Veneciji: Ostermeier i Schaubühne otvaraju Festival svjetskog kazališta

Gledatelji će ponovno imati priliku uživati u još jednoj hit predstavi.

Piše: PolitikaPlus

„Smrt u Veneciji“ je hit predstava jednog od najpoznatijih europskih kazališta – Schabühnea am Lehniner Platz – nastala prema noveli njemačkog književnika i nobelovca Thomasa Manna. Upravo ovom predstavom započinje 11. festival svjetskog kazališta u Zagrebu, a režira ju glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier čija smo suvremena scenska čitanja dramskih klasika već imali priliku vidjeti na ovom Festivalu - od „Nore“ Henrika Ibsena do „Hamleta“ i „Othella“ Williama Shakespearea. 

Predstava je nadahnuta slavnim filmom Luchina Viscontija  i prožeta  je prelijepom glazbom Gustava Mahlera te predstavlja spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta. Za hrvatsku publiku, naraštaje koji su voljeli film talijanskog redatelja,  ovo je izuzetna prilika upoznavanja s kazališnim viđenjem slavnog predloška, kojeg nije bilo na domaćim pozornicama. 

Radnja prati vremešnog pisca Gustava von Aschenbacha koji tijekom boravka u Veneciji proživljava autorsku i intimnu krizu i preispituje svoje estetske stavove platonski se vezujući uz prelijepog dječaka Tadzija. „Smrt u Veneciji“ progovara o umjetnosti, prolaznosti života i ljepote, a predstavu prati snažna melankolična atmosfera dekadencije i nostaličnosti, koja gledatelja potiče na razmišljanje i suočavanje s vlastitim životnim pobjedama i porazima.


Venecija kao umirući grad neprolaznog i zadivljujuća sjaja odlična je „scenografija“ ove filozofične predstave o smislu života i ljudskih nastojanja ka besmrtnosti, nepresušne literarne teme. Pitanja koja postavlja ova atraktivna teatralizacija Mannove novele ne omogućuju definitivne odgovore, nego otvaraju vrata svakom gledatelju u prelijepo putovanje u nepoznate labirinte i dubine duše, a upravo u tome leži i posebnost Ostermeirove inscenacije Smrti u Veneciji.    

Zanimljivo je da je ovo djelo jednog od velikana europske književnosti  inspirirano Mannovim boravkom u Veneciji  i  njegovim susretom s  četrnaestogodišnjim poljskim plemićem, dok je lik pisca zapravo velikim djelom nadahnut likom i djelom samog glazbenog genija Gustava Mahlera.  

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Thomas Ostermeier, smrt u veneciji, festival svjetskog kazališta