Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Drugo polugodište počelo rastom cijena dionica

Naznake jačanja američkog gospodarstva ublažile su strahovanja ulagača od preranog smanjenja poticajnih monetarnih mjera.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

 

Naznake jačanja američkog gospodarstva ublažile su strahovanja ulagača od preranog smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda, jer ako gospodarstvo postigne čvrst, samoodrživ rast, poticaji mu više nisu ni potrebni.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim podacima iz SAD-a i eurozone, pa je na početku drugog polugodišta nastavljen trend uspona tržišta.

Dow Jones ojačao je 65 bodova, ili 0,44 posto, na 14.974 boda, dok je S&P 500 porastao 0,54 posto, na 1.614 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 3.434 boda.

Podaci Instituta za menadžere nabave pokazali su da je industrijska aktivnost u SAD-u u lipnju porasla više nego što se očekivalo, nakon iznenađujućeg pada u svibnju.

U eurozoni se, pak, industrijska aktivnost stabilizirala, pa su ublažene zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa. Pale su samo cijene u defanzivnim sektorima, telekomunikacijskom i uslužnom.

Naznake jačanja američkog gospodarstva ublažile su strahovanja ulagača od preranog smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda, jer ako gospodarstvo postigne čvrst, samoodrživ rast, poticaji mu više nisu ni potrebni.

Ipak, ulagači su oprezni, na što ukazuje dobitonosna prodaja pred kraj trgovanja. U jednom je trenutku, naime, S&P 500 indeks bio u plusu i 1,3 posto, no do kraja trgovanja taj je dobitak splasnuo.

„Prošloga tjedna zabilježen je pristojan rast cijena dionica, pa ne čudi što je u petak, pa i u ponedjeljak došlo do dobitonosne prodaje“, kaže Rick Meckler, predsjednik fonda LibertyView Capital Management.

Ulagači su oprezni zbog toga što nisu sigurni može li se nastaviti snažan uspon cijena dionica iz prvog polugodišta, posebice ako Fed smanji programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica koji su dugo podržavali tržište.

U prvih šest mjeseci S&P 500 indeks porastao je 12,6 posto, pa je to njegovo najbolje prvo polugodište od 1998. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,49 posto, na 6.307 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,31 posto, na 7.983 boda, a pariški CAC 0,76 posto, na 3.767 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, FED, DOW JONES, WALL STREET, SVJETSKA TRŽIŠTA, S&P 500