A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/edward-snowden-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

WikiLeaks: Edward Snowden zatražio azil u čak 21 zemlji | Politika+
Hrvatska

ZVIŽDAČ: WikiLeaks: Edward Snowden zatražio azil u čak 21 zemlji

Između ostalog u Rusiji, Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venezueli, Brazilu, Indiji, Kini, Njemačkoj, Francuskoj...

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Bivši suradnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden, kojeg Washington traži zbog špijunaže, zatražio je azil u 21 zemlji, među kojima u Rusiji, Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venezueli, Brazilu, Indiji, Kini, Njemačkoj i Francuskoj, prenijela je u ponedjeljak internetska stranica WikiLeaks.

"Dokumenti naglašavaju opasnosti progona za Snowdena u Sjedinjenim Državama i ruski dužnosnici su ih počeli dijeliti nadležnim veleposlanstvima u Moskvi"

Te zahtjeve je u Snowdenovo ime predala Sarah Harrison, britanska djelatnica WikiLeaksa koja je pratila Snowdena 23. lipnja na putu od Hong Konga do Moskve.

Edwa­rd Sno­wden pre­ki­nuo šu­tnju >>

Zahtjevi su predani ruskom dužnosniku u zračnoj luci Šeremetjevo u ponedjeljak kasno navečer, prema priopćenju s WikiLeaksa.

"Dokumenti naglašavaju opasnosti progona za Snowdena u Sjedinjenim Državama i ruski dužnosnici su ih počeli dijeliti nadležnim veleposlanstvima u Moskvi", navodi se u priopćenju.

Ostale zemlje kojima je Snowden uputio zahtjev za azil su Austrija, Bolivija, Finska, Italija, Irska, Nizozemska, Nikaragva, Norveška, Poljska, Španjolska i Švicarska, prema istom izvoru.

Snowden je u ponedjeljak optužio američkog predsjednika Baracka Obamu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio zaštitu. On je posebice optužio Obamu da je naredio potpredsjedniku Joeu Bidenu da vrši pritisak na čelnike zemalja od kojih je tražio politički azil, posebice Ekvadora, s namjerom da postigne njegovo izručenje.

U isto vrijeme je objavljeno Snowdenovo pismo predsjedniku Ekvadora Rafaelu Correi u kojem mu zahvaljuje na podršci.

Predsjednik Correa je u razgovoru u ponedjeljak potvrdio da je Joe Biden od njega tijekom vikenda tražio da odbije Snowdenou molbu azila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NSA, ZVIŽDAČI, WIKILEAKS, EDWARD SNOWDEN, JOE BIDEN, AZIL