Komentari

UZALUDAN POKUŠAJ: Nijemci poslali nalog za uhićenje Josipa Perkovića, a nalog Milanovićeve vlade - baciti ga u smeće!

Policija ne može ništa zbog izglasanog zakona.

Piše: Vanja Deželić

Nijemci su pričekali da uđemo u Europsku uniju i odmah u ponedjeljak 1. srpnja poslali uhidbeni nalog za Josipa Perkovića, ali uzalud. Policija zbog promptno izglasanog zakona neće poduzeti ništa i čovjek osumnjičen za ubojstvo nastavit će uživati u slobodi.

Locirali smo 28 osoba i njih 22 je privedeno. Moramo postupati po zakonu, a to znači da ćemo sa svim privedenima obaviti razgovor i provesti istražnje radnje. Također, održali smo i sastanak s Državnim odvjetništvom kako bismo dogovorili princip rada

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić potvrdio je da nikakvih postupaka neće biti i priopćio da je Hrvatska primila ukupno 84 naloga, od čega njih 19 neće biti provedeno zbog Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama Europske unije.

- Locirali smo 28 osoba i njih 22 je privedeno. Moramo postupati po zakonu, a to znači da ćemo sa svim privedenima obaviti razgovor i provesti istražnje radnje. Također, održali smo i sastanak s Državnim odvjetništvom kako bismo dogovorili princip rada - kazao je Dominić.

Nažalost, nije želio govoriti o detaljima, posebno onima o uhidbenim nalozima za one koji su osumnjičeni za počinjenje ratnog zločina.

- Prerano je iznositi bilo kakve detalje - rekao je Dominić na pitanje o ratnim zločinima i razlozima zašto su 22 osobe privedeno.

Dakle, ništa se ne zna u detalje osim da će Josip Perković i u mandatu ove Vlade izbjeći procesuiranje, na kojem bi dokazao nevinost o kojoj toliko priča toliko daleko od Njemačke. Zadovoljan je takvim raspletom situacije i njegov odvjetnik Anto Nobilo, koji otpočetka tvrdi da će izručivanje biti izbjegnuto pod svaku cijenu. On je uvjeren da bi Josip Perković u Njemačkoj bio žrtveno janje za zločin koji su, prema njegovim riječima, počinili kriminalci iz Srbije.

Kakve će posljedice za Hrvatsku biti odredit će Europska komisija, koja nije nimalo sretna što je premijer Zoran Milanović, odnosno njegova Vlada, postupio kako je postupio i dopustio da se izglasa "Lex Perković". No dok se Komisija ne izjasni, problema za Perkovića neće biti. A hoće li ih biti u slučaju da Milanovićeva vlada dobije crveno svjetlo za postupak, to se može samo nagađati. Očito je da su spremni, kao i sve vlasti prije, boriti se za Josipa Perkovića do posljednjeg daha, a to bi značilo da će ispaštati narod.

Ništa se ne zna u detalje osim da će Perković i u mandatu ove Vlade izbjeći procesuiranje, na kojem bi dokazao nevinost o kojoj toliko priča toliko daleko od Njemačke

Isti onaj narod koji je izgubio još ono malo povjerenja u ovu Vladu, što zapravo i jest problem jer nastavit ćemo se igrati ustaša i partizana, umjesto da "očistimo" prošlost i krenemo u tu toliko željenu budućnost.

 

Nažalost, budućnost će biti na čekanju još neko vrijeme, a kakva je oporba teško da bi se išta promijenilo i da ona ima glavnu riječ.

Naime, HDZ je odbacio raspravljati o odgovornosti što je pod njegovom vladavinom, odnosno zaštitom, Josip Perković 18 godina izbjegavao izručenje Njemačkoj. Umjesto da u Saboru predlože amandman na ovaj zakon, oni su još jednom okrenuli leđa i otišli.

Na kraju cijele priče, bilo floskula ili ne, vlast je pokazala da joj je jedan čovjek iznad kompletnog naroda i njegove budućnosti. Zvuči tužno, zar ne?

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

policija, uhidbeni nalog, josip perković, zakon, udba, lex perković