Zdravlje

ZDRAVLJE: Ministar Rajko Ostojić najavio razvoj palijativne skrbi u Hrvatskoj

'Do kraja 2016. godine sve hrvatske županije imat će centre za palijativnu skrb, a broj palijativnih kreveta povećat će se sa sadašnjih 142 na 300 kreveta.'

Piše: PolitikaPlus
Cilj je strateškog plana da palijativna skrb postane dostupna 24 sata svih sedam dana u tjednu, te da postane jednako dostupna u svim dijelovima Hrvatske. Svrha palijative je afirmacija života, a smrt smatra dijelom života, naglasio je Ostojić.

Do kraja 2016. godine sve hrvatske županije imat će centre za palijativnu skrb, a broj palijativnih kreveta povećat će se sa sadašnjih 142 na 300 kreveta, najavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavljajući Strateški plana razvoja palijativne skrbi 2014.-2016.

Na konferenciji za novinare u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti Novi Marof Ostojić je istaknuo da će županijski centri za koordinaciju i organizaciju palijativne skrbi u svim županijskim bolnicama biti osnovani tako što će se dio postojećih kapaciteta prenamijeniti za palijativnu skrb, za što su sanacijski upravitelji županijskih bolnica već dobili naputak.

Cilj je strateškog plana da palijativna skrb postane dostupna 24 sata svih sedam dana u tjednu, te da postane jednako dostupna u svim dijelovima Hrvatske. Svrha palijative je afirmacija života, a smrt smatra dijelom života, naglasio je Ostojić.

Nažalost, dijelovi naše zemlje poput Slavonije i južnog dijela Hrvatske uopće nemaju organiziranu palijativnu skrb i to se ovim planom treba izmijeniti, rekao je ministar zdravlja.

Dodao je da će se do 2016. godine u općim i kliničkim bolnicama organizirati 175 palijativnih kreveta, a u specijalnim bolnicama dodatnih 85 kreveta. Preostalih 85 kreveta rasporedit će se na dječjim i psihijatrijskim odjelima, zdravstvenim ustanovama na primarnoj razini i u zatvorskim bolnicama.

Plan također predviđa povećanje broja bolničkih timova za palijativnu srkb za 100 posto, edukaciju oko 1500 zdravstvenih djelatnika i povećanje broja volontera sa sadašnjih 50 na 500. Ostojić ističe da će za realizaciju plana trebati zaposliti veći broj medicinskih sestara i nešto manji broj liječnika.

Pilot projekt formiranja odjela za palijativnu skrb uspješno je proveden u Kliničkoj bolnici Dubrava. Ostojić je također najavio da će do kraja godine obavijestiti javnost na koji će se način financirati provedba plana, te koliko će to iznositi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rajko ostojić, zdravlje