A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/edward-snowden-210.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Potraga Edwarda Snowdena za azilom zasad - bez rezultata | Politika+
IT

BEZUSPJEŠNO: Potraga Edwarda Snowdena za azilom zasad - bez rezultata

U ponedjeljak je, devet dana nakon dolaska u Moskvu iz Hong Konga, prekinuo šutnju i kazao da je slobodan i može objaviti još više informacija o tom programu.

Piše: PolitikaPlus
Od zemalja u kojima je zatražio azil, Finska, Indija Brazil i Poljska su njegov zahtjev odmah odbacile, Venezuela ga je u načelu spremna primiti, dok Austrija, Ekvador, Norveška i Španjolska traže da zashtjev za azilom podnese osobno, na njihovu teritoriju.

Bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden, kojeg SAD traži zbog optužbe za špijunažu zbog otkrivanja programa elektroničkog nadzora pod nazivom Prizma, zatražio je politički azil u više od desetak zemalja, ali njegovi pokušaji za sada nisu urodili plodom, javljaju u utorak agencije.

U ponedjeljak je, devet dana nakon dolaska u Moskvu iz Hong Konga, prekinuo šutnju i kazao da je slobodan i može objaviti još više informacija o tom programu, a koje su od javnog interesa, ustvrdivši da ga se protuzakonito proganja.

Taj 30-godišnji Amerikanac se u međuvremenu nalazi u pravnom vakumu u tranzitu moskovske zračne luke Šermetjevo. Snowden nema važeće putne dokumente, a zahtjeve za azilom je uputio preko svog pravnog zastupnika.

Od zemalja u kojima je zatražio azil, Finska, Indija Brazil i Poljska su njegov zahtjev odmah odbacile, Venezuela ga je u načelu spremna primiti, dok Austrija, Ekvador, Norveška i Španjolska traže da zashtjev za azilom podnese osobno, na njihovu teritoriju.

Odluku još nisu donijele Bolivija, Kina, Kuba, Njemačka, Island, Italija, Irska, Nikaragva i Švicarska. Snowden je povukao zahtjev za azilom u Rusiji.

Američki predsjednik Barack Obama jasno je dao do znanja mnogobrojnim zemljama da davanje azila Snowdenu ima svoju cijenu. Rusija želi da Snowden ode, a dužnosnici su već objsnili da bi automobil nekog stranog veleposlanstva tretirali kao strani teritotrij, što je moguća poruka čelnicima zemalja proizvođača nafte koji se ovaj tjedan okupljaju u Moskvi.

Na sastanku s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Bruneju, američki državni tajnik John Kerry je priznao da se spominjao i slučaj Snowden.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina istaknuo je da Rusija do sada nikoga nije izručila.

"Rusija nikada nije nekoga izručila, nikoga ne izručuje i nikada neće nikoga izručiti", rekao je Dimitrij Peskov.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, Edward Snowden, AZIL