Hrvatska

ZATVOR: Čačić premješten u Valturu, bit će uključen u radne aktivnosti

Čačić je u zatvor u Istri gdje će provesti najmanje 11 mjeseci doveden iz Remetinca nakon stručne opservacije u kojoj je odlučeno da ostatak kazne odsluži u Valturi.

Piše: PolitikaPlus

Bivši prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, osuđen zbog izazivanja prometne nesreće s dvoje poginulih u Mađarskoj, premješten je na izdržavanje kazne u poluotvoreni zatvor u Valturi, potvrdio je njegov odvjetnik Rajko Mlinarić.

"Odluka je čekivana i tu nema iznenađenja jer svi osuđeni za prometne delike izvršavaju kaznu u Valturi ili Lipovici", izjavio je Mlinarić Hini.

Čačić je u zatvor u Istri gdje će provesti najmanje 11 mjeseci doveden iz Remetinca nakon stručne opservacije u kojoj je odlučeno da ostatak kazne odsluži u Valturi.

Mlinarić tvrdi da će Čačić tamo moći biti uključen u "radne aktivnosti primjerene njegovoj osobnosti", na koje se zbog kraćenja vremena odlučuje većina zatvorenika.

Ocijenio je i da je izvršenje sankcije jedini dio dosadašnjeg postupka u kojem su se poštivali zakoni i propisi. "Sudovi se, nažalost, ne mogu pohvaliti s takvim ocjenama jer su donijeli nezakonite odluke. Zato smo i podnijeli ustavnu tužbu", rekao je Mlinarić.

Iako njegova obrana smatra da prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovine kazne, odnosno u svibnju iduće godine, mora izaći na slobodu sud se u ovom slučaju vodio hrvatskim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Županijski sud u međuvremenu je potvrdio mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio njegovu žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz sigurnosnu mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radimir čačić, zatvor