Hrvatska

ULAZAK U EU: Ivo Josipović: Problem je činjenica da će se ponovno ići u rebalans

Velika je prilika za Hrvatsku članstvo u EU, jer mijenja naš strateški položaj, poručćuje predsjednik Josipović.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je kako je ulazak Hrvatske u EU prilika za razvitak hrvatskog gospodarstva jer mijenja naš strateški položaj te postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego prije.

 

Problemom smatra činjenicu da će se ponovno ići u rebalans, naglasivši pritom da, "budući da smo svjesni da smo u gospodarskoj krizi, moramo prilagoditi svoje troškove realnim mogućnostima"

- Imamo prilike, imamo mogućnosti, Vlada je ponudila jedan set programa, za koje mogu reći da su veoma zanimljivi i nadam se da će i sama provedba biti dobra kao što su i projekti. Velika je prilika za Hrvatsku članstvo u EU, jer mijenja naš strateški položaj. Postajemo zemlja u kojoj se može na bitno drugačiji način poslovati nego što je to bilo prije, rekao je Josipović nakon što je u svom Uredu primio izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice u prigodi gostovanja izvođača Tamburaškog festivala Kulturne federacije u Zagrebu od 5. do 7. srpnja.

 

Istaknuo je da osobno kani intenzivirati gospodarsku diplomaciju, no da uspjeh toga ovisi o spremnosti gospodarstva da ponudi odgovarajuće programe.

 

- Ja tu mogu bit medij, dodao je Josipović te naglasio da će se poduzetnici morati snaći na tom području i u novom okruženju.

 

- Bit će tu onih kojima će biti teško ili će biti manje uspješni, ali u načelu ne vidim razloga da hrvatsko gospodarstvo ne iskoristi priliku koja je tu, kazao je.

 

Vezano uz mjere koje je ponudio na posljednjem zajedničkom sastanku Savjeta za gospodarstvo i Vijeća za socijalnu pravdu, kazao je da se neke ostavaruju, ali i da nešto priprema Vlada.

 

- One su tu, ponuđene su, mislim da su dobro prihvaćene, sad je samo stvar realizacije, ustvrdio je.

 

Problemom smatra činjenicu da će se ponovno ići u rebalans, naglasivši pritom da, "budući da smo svjesni da smo u gospodarskoj krizi, moramo prilagoditi svoje troškove realnim mogućnostima".

 

U nova zaduženja treba ići, ustvrdio je, "samo ako su nužna, no to treba učiniti po što povoljnijim uvjetima".

 

Josipović također smatra da je najavljeno davanje hrvatskih autocesta u koncesiju nužan potez da se zatvori rupa u proračunu.

 

- Da li su uvjeti i kako će izgledati ugovor, ne znam detalje, zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rebalas, vlada, hrvatska eu, ivo jospiović