Zdravlje

SINDIKATI: 'Da nismo potpisali kolektivni ugovor, plaće bi pale 35 do 40 posto'

'Potpisala sam novi KU tek nakon što je Ministarstvo pristalo da bude istovjetan starom ugovoru iz 2004. godine.'

Piše: PolitikaPlus
Odbacila je optužbe čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara da je pristala na smanjenje prava iz bivšeg KU-a i najavila da će se njezin sindikat svim snagama boriti da se do kraja godine ispregovara novi KU.

Da Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske nije 5. srpnja potpisao Kolektivni ugovor (KU) s Ministarstvom zdravlja, zaposleni u zdravstvenom sustavu dobili bi 35 do 40 posto manje plaće, ustvrdila je danas predsjednica sindikata Spomenka Avberšek.

Budući da je KU koji je potpisan krajem 2011. godine sud proglasio ništavnim, a stari KU iz 2004. je istekao, postojala je opasnost da 72.000 zaposlenih u zdravstvu dobije plaće koje su usklađene samo sa Zakonom o radu, što znači da bi ostali bez dodataka za dežurstvo, pripravnost, uvjete rada, noćni rad i sl., koji su regulirani KU-om, rekla je Avberšek na konferenciji za novinare.

Potpisala sam novi KU tek nakon što je Ministarstvo pristalo da bude istovjetan starom ugovoru iz 2004. godine, istaknula je Avberšek dodavši kako je to zapravo privremeni KU, koji traje tri mjeseca, a u tom roku treba početi pregovore o potpuno novom KU za zdravstvo.

Odbacila je optužbe čelnika Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara da je pristala na smanjenje prava iz bivšeg KU-a i najavila da će se njezin sindikat svim snagama boriti da se do kraja godine ispregovara novi KU.

KU koji su u studenom 2011. godine čelnici sindikata liječnika i medicinskih sestara potpisali s bivšim ministrom Darkom Milinovićem proglašen je na sudu ništavnim nakon što je tužbu podigla upravo Spomenka Avberšek, tvrdeći da je taj ugovor nezakonit i da je ispregovaran "ispod stola".

Po odredbama tog KU-a dobro je prošlo oko 20.000 zaposlenih u sustavu dok ostali nisu dobili ništa ili su im plaće čak smanjene, kaže Avberšek. Istovremeno, dodala je, za njegovu provedbu trebalo je usred besparice izdvojiti novih 840 milijuna neosiguranih sredstava.

Taj KU, zbog kojega predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić prijeti sudovima i štrajkovima, donio je znatno povećanje plaća, od 30 do 40 posto, samo liječnicima na lakšim odjelima, dok su oni koji rade najteže poslove - na intenzivnoj, onkologiji, traumi, neurologiji, ostali na istom. Slično je s medicinskim sestrama, one na lakšim odjelima dobile su povećanje od šest posto, a ostale ništa.

Kakva je to logika da liječnik za 15 pripravnosti, koje odradi kod kuće, dobije 84 posto redovne plaće, odnosno veći iznos od šest dežurstava koje liječnici "krvavo" odrade u bolnicama, rekla je Avberšek.

Osvrnula se i na Babićevu najavu da bi zbog sindikalnih akcija ubuduće pacijenti mogli još dulje čekati na preglede, istaknuvši kako je "nečuveno" da bilo tko u zdravstvenom sustavu zbog svojih problema prijeti građanima.

Da rade kod privatnika ili u inozemstvu ne bi se usudili to reći, ustvrdila je Avberšek ocjenivši kako je sve što se događa oko KU-a u zdravstvu upozorenje Vladi i sindikatima da se više ne smiju neodgovorno ponašati i kupovati bilo čiju podršku pred izbore.

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KOLEKTIVNI UGOVOR, SINDIKAT, ZDRAVLJE, Spomenka Avberšek