Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Cijene porasle zbog očekivanja dobrih rezultata kompanija

„Trenutačno nema razloga za prodaju dionica."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, koji bi dodatno ublažili bojazni od posljedica smanjenje poticajnih mjera Feda.

Dow Jones ojačao je 88 bodova, ili 0,59 posto, na 15.224 boda, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 1.640 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 3.484 boda.

„Trenutačno nema razloga za prodaju dionica. Snažno tržište rada i nada u dobru sezonu kvartalnih poslovnih rezultata kompanija daju određenu sigurnost ulagačima“

Dobro raspoloženje na tržištu vlada od petka, kada su ulagače ohrabrili bolji podaci s američkog tržišta rada nego što se očekivalo.

To, doduše, navješćuje da bi američka središnja banka mogla već u rujnu početi smanjivati poticajne monetarne mjere, no ubrzanje rasta gospodarstva isto tako znači da mu monetarni poticaji ubuduće ne bi ni trebali.

„Trenutačno nema razloga za prodaju dionica. Snažno tržište rada i nada u dobru sezonu kvartalnih poslovnih rezultata kompanija daju određenu sigurnost ulagačima“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Sezona objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje počela je jučer izvješćem Alcoe, nakon zatvaranja tržišta.

Isključujući troškove restrukturiranja, najveći američki proizvođač aluminija ostvario je u proteklom kvartalu dobit od 76 milijuna dolara, ili 7 centi po dionici, dok su analitičari očekivali 6 centi. Prihodi kompanije pali su, pak, za 2 posto, na 5,85 milijardi dolara, ali su ipak bili nešto iznad očekivanja. U redovnom trgovanju cijena dionice Alcoe porasla je 1,4 posto, da bi nakon objave rezultata pala za 0,6 posto.

Ni od drugih kompanija ne očekuju se impresivni rezultati. U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile rast dobiti za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, manje od 5,4-postotnog rasta u prvom kvartalu. Prihodi kompanija trebali bi, prema očekivanjima, porasti za 1,5 posto na godišnjoj razini.

Letvica je postavljena nisko, no to znači da će kompanijama biti lakše prebaciti očekivanja, što bi moglo pozitivno utjecati na tržište, kažu analitičari.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,17 posto, na 6.450 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,08 posto, na 7.968 bodova, a pariški CAC 1,86 posto, na 3.823 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

S&P 500, DOW JONE, WALL STREET, NASDAQ