A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-lorencin-sdz.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Lorencin zadovoljan turizmom u Splitsko-dalmatinskoj županiji | Politika+
Turizam

TURIZAM : Darko Lorencin zadovoljan turizmom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, malom i srednjem poduzetništvu nude sve veće mogućnosti financiranja iz Strukturnih fondova

Piše: PolitikaPlus

Ministar turizma Darko Lorencin posjetio je sa suradnicima Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje se sastao sa županom Zlatkom Ževrnjom i predstavnicima turističkog gospodarstva županije. Predstavljene su aktualnosti u razvoju turističkog sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji, s naglaskom na strateške turističke projekte te županijske manifestacije.

 

Važnost malih i obiteljski hotela u turističkoj ponudi Hrvatske svake godine raste, što dokazuje i činjenica kako je broj hotela u konkurenciji za spomenutu nagradu narastao s 50 hotela u prvoj godini na čak 300 hotela, koliko ih je bilo prošle godine

Posebno su istaknuti projekti eko-etno sela na Hvaru, turističke valorizacije Dalmatinske zagore, cikloturizma i drugih tematskih staza, aquaparka u Dugopolju, razvoja medicinskog turizma na Braču i izgradnje kongresnog centra u Splitu.

 

Naglašeno je kako su posebni napori poduzeti za razvoj nautičkog i kulturnog turizma, za koje je izrađena i strategija razvoja, ali i da se velika pažnja posvećuje povlačenje sredstava iz EU fondova. Također, predstavnici vlasti i turističkog gospodarstva županije naglasili su ministru kako veliki razvojni i investicijski potencijal vide u neprivatiziranim turističkim tvrtkama.

 

Vezano uz neprivatizirane tvrtke, ministar je izjavio da ih vidi kao veliki potencijal za buduće investicije u turistički sektor i napomenuo kako je većina tvrtki trenutno u procesu pred stečajnih nagodbi te da za njima postoji veliki interes među investitorima, što Ministarstvo turizma posebno veseli.

 

Također, s obzirom na udio obiteljskog smještaja u strukturi ponude Splitsko-dalmatinske županije, ministar je prisutnima naglasio kako je nedavno objavljeni javni poziv „1000 bazena za hrvatski turizam“, jedan od alata za podizanje kvalitete smještajne ponude te okrupnjivanje u tzv. difuzne hotele.

 

Nakon sastanka, ministar Lorencin podržao je ovogodišnju akciju Adrian 2013. – biramo najbolji mali i obiteljski hotel, koja se održava osmu godinu u organizaciji Slobodne Dalmacija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

 

Važnost malih i obiteljski hotela u turističkoj ponudi Hrvatske svake godine raste, što dokazuje i činjenica kako je broj hotela u konkurenciji za spomenutu nagradu narastao s 50 hotela u prvoj godini na čak 300 hotela, koliko ih je bilo prošle godine. Lorencin je napomenuo kako se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, malom i srednjem poduzetništvu nude sve veće mogućnosti financiranja iz Strukturnih fondova, a što svakako predstavlja novu razvojnu perspektiva za taj oblik smještajne ponude.

 

Također, ministar je istaknuo povoljne programe kreditiranja turističkog sektora koje provodi Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), a koje se između ostaloga odnose i na izgradnje te podizanje kvalitete malih obiteljskih hotela. Podsjetimo, HBOR za turistički sektor nudi smanjenu godišnju kamatnu stopu od 2, 3 ili 5 posto, uz mogućnost počeka od 4 godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

more, dalmacija, split, ministrastvo turizma, jadransko more