A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/ben-bernanke-300.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nakon četiri dana rasta, indeksi u zastoju zbog nedoumica oko odluka Feda | Politika+
Burze

WALL STREET: Nakon četiri dana rasta, indeksi u zastoju zbog nedoumica oko odluka Feda

Programi otkupa obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno dugo su podržavali rast cijena dionica.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Ulagače je ohrabrila izjava predsjednika Feda Bena Bernankea dana nakon zatvaranja burze da je labava monetarna politika nužna još neko vrijeme te da stopa nezaposlenosti od 7,6 posto možda precjenjuje situaciju na tržištu rada.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači suzdržani dok pokušavaju odgonetnuti kada bi Fed mogao početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Dow Jones oslabio je 8 bodova, ili 0,06 posto, na 15.291 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,02 posto, na 1.652 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 3.520 bodova.

Zastoj indeksa, nakon četiri dana neprestanog rasta, posljedica je nesigurnosti ulagača po pitanju kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne programe.

Ti programi otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno dugo su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da će tržište izgubiti glavnu podršku kada ih Fed smanji.

Jučer objavljeni dijelovi zapisnika sa sjednice Feda u lipnju pokazuju da većina njegovih čelnika želi pričekati uvjerljivije podatke o oporavku tržišta rada prije nego što se smanje poticaji. Unatoč tome, sve je veći konsenzus da bi trebalo početi smanjivati poticaje na mjesečnoj osnovi.

Ulagače je nešto više ohrabrila izjava predsjednika Feda Bena Bernankea da je labava monetarna politika nužna još neko vrijeme te da stopa nezaposlenosti od 7,6 posto možda precjenjuje situaciju na tržištu rada.

To je protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim ritmom sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi. No, Bernanke je tu izjavu dao nakon zatvaranja Wall Streeta, pa ona nije utjecala na redovno trgovanje.

„To je ponešto ublažilo strahovanja ulagača. Dosad se špekuliralo da će Fed već u rujnu početi smanjivati poticaje, a sada postoji nada da bi ipak mogao ostati dulje na tržištu“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Poslovni rezultati kompanija nisu jučer znatnije utjecali na smjer tržišta jer su neki bili bolji, a neki slabiji od očekivanja.

U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi njihovi prihodi mogli porasti za 1,5 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 6.504 boda, a pariški CAC 0,08 posto, na 3.840 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,11 posto, na 8.066 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, ben bernanke, fed, nasdaq