Mojbiz

TJEDNA ANALIZA : U samo tjedan dana euro skočio s 1,28 na 1,32 dolara

Američka valuta naglo oslabila, pa se tečaj eura u srijedu, po prvi puta nakon tri tjedna, probio iznad razine od 1,3200 dolara.

Piše: PolitikaPlus

Na valutnim su tržištima prošloga tjedna zabilježene velike oscilacije tečajeva, pa je početkom tjedna cijena eura pala ispod 1,28 dolara, da bi polovicom tjedna dosegnula 1,32 dolara, najvišu razinu u tri tjedna.

 

Pritiske na euro izazvao je i rast prinosa na portugalske obveznice, nakon što je vlada u Lisabonu zbog političke krize odgodila sljedeću ocjenu napretka reformi uvjetovanih u sklopu paketa zajmova međunarodnih zajmodavaca.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,8 posto, na 1,3065 dolara.

 

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, i to za 2 posto, na 99,20 jena.

 

I euro je oslabio u odnosu na japansku valutu, pa mu je cijena skliznula 0,1 posto, na 129,80 jena.

 

Početak tjedna nije najavljivao takav razvoj situacije. Na temelju očekivanja da će američka središnja banka već u rujnu početi smanjivati poticajne monetarne mjere, dolar je jačao, pa je tečaj eura skliznuo na samo 1,2755 dolara, najnižu razinu u tri mjeseca.

 

Međutim, situacija se naglo promijenila u srijedu, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da će američka središnja banka još neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politike jer je stanje na tržištu rada i dalje slabo.

 

Zbog toga je američka valuta naglo oslabila, pa se tečaj eura u srijedu, po prvi puta nakon tri tjedna, probio iznad razine od 1,3200 dolara.

 

Ipak, krajem tjedna dolar je nadoknadio dio gubitaka. Analitičari smatraju da će u duljem roku dolar ojačati jer je stajalište Feda o postupnom smanjenju poticaja, paralelno s poboljšanjem stanja u američkom gospodarstvu, u suprotnosti s ostalim vodećim središnjim bankama koje su očigledno spremne i dalje provoditi popustljivu monetarnu politiku.

 

"Reakcija tržišta nakon Bernankeove izjave bila je pretjerana. Mislim i dalje da će se uspon dolara nastaviti, premda sporijim tempom, s obzirom na istup Bernankea", kazao je Adam Myers, viši valutni strateg u banci Credit Agricole.

 

S druge strane, jedinstvena europska valuta našla se u drugoj polovici tjedna pod pritiskom zbog izjave dužnosnika Europske središnje banke Petera Praeta da će ECB zadržati ključne kamatne stope na postojećim razinama ili ih čak dodatno smanjiti, sve dok inflacija bude umjerena.

 

Pritiske na euro izazvao je i rast prinosa na portugalske obveznice, nakon što je vlada u Lisabonu zbog političke krize odgodila sljedeću ocjenu napretka reformi uvjetovanih u sklopu paketa zajmova međunarodnih zajmodavaca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tečaj, jen, dolar, euro, novac