Turizam

TEŠKO STANJE: Radnici Bizovačkih toplica od danas u štrajku sve do isplate plaća

''Načulo se da će ovoga tjedna Trgovački sud pokrenuti stečajni postupak, ali radnici više nikome ne vjeruju jer žive na rubu egsitencije.''

Piše: PolitikaPlus

Sto osam djelatnika državne tvrtke Bizovačke toplice d.o.o. danas je počelo štrajk koji će, kažu, trajati dok im se ne isplate tri neisplaćene plaće. Razlog za štrajk su i drugi nagomilani problemi, kažu radnici, kojima tvrtka šest godina nije uplaćivala doprinose za mirovinsko ni zdravstveno osiguranje.

"Riječ je o generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva, jer osim teških uvjeta u kojima žive djelatnici i njihove obitelji, vrijeđa i totalna nezainteresiranost države da se riješi naš problem, a zna se da su Toplice u stopostotnom vlasništvu države", kaže sindikalni povjerenik Hrvatske udruge sindikata u Bizovačkim toplicama Dražen Vučić.

Dodao je da se "načulo da će ovoga tjedna Trgovački sud pokrenuti stečajni postupak, ali radnici više nikome ne vjeruju jer žive na rubu egsitencije". Nažalost, u zadnjih deset godina promijenilo se 11 direktora, ali "veliko nacionalno bogatstvo i mogućnosti koje Bizovačke toplice pružaju nitko nije znao ili htio iskoristiti za napredak" rekao je.

Radnici za teško stanje u Bizovačkim toplicama najviše krive državu i stoga očekujemo da se konačno naša država bori za nas radnike i budućnost ove tvrtke koja ima ogromne potencijale, rekao je Vučićki.

Gubitak u Bizovačkih toplicama d.o.o. s 31. prosincem prošle godine iznosio je 150 milijuna kuna. Bezuspješno se traži strateški partner, "a djelatnici više nemaju od čega živjeti" poručili su danas zaposlenici u štrajku.

Četrdesetak djelatnika lječilišta koje djeluje u sklopu Bizovačkih toplica nije u štrajku. Oni očekuju dogovor s Hrvatskim zavodom za zdravstvo kako bi osigurali nastavak rada i ugovorene poslove, koji se odnose i na 100 kreveta s bolesnicima. Fizioterapeuti i medicinske sestre pacijentima daju hranu koju donose iz Kliničkog bolničkog centra.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dražen vučić, štrajk, bizovačke toplice