Burze

WALL STREET: S&P pao nakon osam dana rasta, Coca Cola pala 2, Yahoo 2,5 posto

''Mislim da će zarade mnogih kompanija biti jedva u skladu s procjenama, dok bi prihodi moglo dodatno oslabiti.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Mislim da će zarade mnogih kompanija biti jedva u skladu s procjenama, dok bi prihodi moglo dodatno oslabiti. Mislim da je u tome ključni problem gospodarstva“

Nakon osam dana neprestanog rasta, na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao zbog slabih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, ali i zbog opreza ulagača uoči izvješća predsjednika Feda Kongresu o monetarnoj politici.

Dow Jones oslabio je 32 boda, ili 0,21 posto, na 15.451 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 1.676 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 3.598 bodova.


Nakon što su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones treći dan zaredom dosegnuli rekordne razine, jučer su cijene dionica pale. Pritom je na vrijednosti izgubilo osam od 10 sektora S&P indeksa.

Posljedica je to slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, među kojima i Coca-Cole. Cijena dionice tog proizvođača pića pala je gotovo 2 posto.

Iz istog je razloga cijena Yahooa pala više od 2,5 posto, a pojeftinila je, 1,7 posto, i dionica Goldman Sachsa, premda je ta banka izvijestila o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Dosad je u sezoni poslovnih izvješća, započetoj prije tjedan dana, većina kompanija izvijestila o boljim financijskim rezultatima nego što se očekivalo. No, očekivanja su vrlo niska. U anketi Thomson Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi njihovi prihodi mogli porasti za 1,5 posto.

„Mislim da će zarade mnogih kompanija biti jedva u skladu s procjenama, dok bi prihodi moglo dodatno oslabiti. Mislim da je u tome ključni problem gospodarstva“, kaže Brian Amidei, direktor u tvrtki HighTower Advisors.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u srijedu u Kongresu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke podnijeti izvješće o monetarnoj politici. Prošloga je tjedna Bernanke kazao da bi Fed još neko vrijeme mogao zadržati labavu monetarnu politiku, što je potaknulo snažan rast cijena dionica. Njegovo izvješće Kongresu ulagači će pažljivo pratiti kako bi mogli brzo reagirati u slučaju pozitivnih ili negativnih iznenađenja.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 6.556 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 posto, na 8.201 bod, a pariški CAC 0,71 posto, na 3.851 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SVJETSKA TRŽIŠTA, NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, COCA COLA, YAHOO