A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/B/bolnica-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sindikati: Plaće zaposlenih u zdravstvu nikada u deset godina nisu bile ovako niske! | Politika+
Hrvatska

SMANJENJE TROŠKOVA: Sindikati: Plaće zaposlenih u zdravstvu nikada u deset godina nisu bile ovako niske!

Anica Prašnjak objašnjava koje su sve posljedice potpisivanja novog kolektivnog ugovora!

Piše: Ilijana Grgić

Nakon stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, reagirala je predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak, koja ističe da je KU prema njihovom stajalištu sklopljen mimo svih procesa pregovaranja u dobroj vjeri.

 

Od dana sklapanja, 5. srpnja 2013 godine, zaprimili smo brojne upite naših članova koji se pitaju iz kojeg razloga im je plaća tako drastično smanjena, kao i ostala prava, čak na razinu nižu od one iz 2004. godine, iako se Vlada poziva na to da je samo osnažen „stari“ kolektivni ugovor
- Od dana sklapanja, 5. srpnja 2013 godine, zaprimili smo brojne upite naših članova koji se pitaju iz kojeg razloga im je plaća tako drastično smanjena, kao i ostala prava, čak na razinu nižu od one iz 2004. godine, iako se Vlada poziva na to da je samo osnažen „stari“ kolektivni ugovor, ističe Prašnjak, koja dodaje da su im plaće smanjene, unatoč tomu što su prije nepunih mjesec dana s Vladom RH potpisali Sporazum prema kojemu se plaće neće smanjivati do kraja 2013. godine.

Njihov sindikat broji više od 12,5 tisuća članova, a plaća im je u prosjeku manja za 20 do 25 % .
 
- S tim da su nekima izračunali krivo petak, subotu i nedjelju, jer tu imate različita tumačenja kolektivnog ugovora, u stvari svaka ustanova ima neku svoju računicu, kaže Prašnjak te ističe da veliki problem predstavljaju i prekovremeni sati, jer jednostavno medicinskih sestara i tehničara nema dovoljno.

- Prekovremeni sati se penju i do 16 tisuća sati u nekim bolnicama, a svi zatvaraju oči pred tim problemom, zaključuje Prašnjak, te dodaje da će kroz nekoliko dana donijeti i konkretne odluke o predstojećim akcijama nakon ovakog smanjivanja plaća i stečenih prava.
 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kolektivni ugovori, vlada, medicinske sestre, sindikati