Turizam

OČEKIVANJA: Ministarstvo turizma: Ova sezona će biti do tri posto bolja od prethodne!

'U 2012. smo imali manje putnika na cestama nego 2011. pa smo imali bolju sezonu.'

Piše: Vanja Deželić

Turizam je slamka spasa za hrvatsko gospodarstvo svake godine i zbog toga je iznimno bitno ostvariti najbolje moguće rezultate, koji ove godine najvjerojatnije neće biti ostvareni. Ulazaka u zemlju je manje, noćenja je manje, žale se svi redom, ali Ministarstvo turizma nas uvjerava da problema nema!

Prema službenoj statistici Državnog zavoda za statistiku, u srpnju 2012. godine zabilježeno je 10,2 posto manje ulaznih putnika u cestovnom graničnom prometu, dok je na razini cijele 2012. godine zabilježeno 6,62 posto manje ulaznih putnika

HAC je na svim autocestama u svojoj nadležnosti tijekom tri dana proteklog vikenda, od 12. do 14. srpnja, zabilježio promet od ukupno 434.190 vozila, što je u usporedbi s njihovim lanjskim podacima za oko 22,2 tisuće vozila ili 4,8 posto manje nego u istom lanjskom vikendu. I prihod od naplaćene cestarine od 22,9 milijuna kuna (bez PDV-a) za oko 2,6 posto je manji nego lanjskog usporedivog vikenda.

Na autocesti Rijeka - Zagreb po podacima istoimene tvrtke-koncesionara zabilježeno je ukupno 257.981 vozilo, što je 3.725 vozila ili 1,4 posto manje nego u istom vikendu prošle godine. Drugačija situacija bila je na autocesti Zagreb - Macelj kojom je za vikend, po podacima koncesionara, prometovalo više vozila nego lani, i to njih 9.613 ili 9,4 posto više odnosno ukupno 111.194 vozila.

Istarskim ipsilonom, po podacima koncesionara Bina Istra, prošlo je za vikend ukupno 129.055 vozila, što je 2.466 ili 1,9 posto više nego lani, s time da su naplatne postaje Umag i Pula zabilježile više, a Tunel Učka manje vozila.

- Prema službenoj statistici Državnog zavoda za statistiku (DZS), u srpnju 2012. godine zabilježeno je 10,2 posto manje ulaznih putnika u cestovnom graničnom prometu, dok je na razini cijele 2012. godine zabilježeno 6,62 posto manje ulaznih putnika u cestovnom graničnom prometu. Podsjećamo, istovremeno je prema službenim podacima DZS-a, u srpnju 2012.g. ostvareno 3,6 posto više noćenja, dok je u cijeloj 2012. godini zabilježeno 4 posto više noćenja nego 2011. godine. Također, prošle je godine prema podacima HNB-a ostvareno 3,2 posto više prihoda nego 2011. godine - rekli su nam u Ministarstvu turizma.

Ove godine očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih turističkih rezultata, uz rast prihoda od turizma dva do tri posto

Potom su se pohvalili i da su prihodi u prvih šest mjeseci znatno viši nego prošle godine.

- Ovogodišnji podaci predsezone, znači pet posto više dolazaka i 4,6 posto više noćenja u šest mjeseci te 11,4 posto više prihoda u turističkim djelatnostima u prvih pet mjeseci, bude optimizam. Zato ove godine očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih turističkih rezultata, uz rast prihoda od turizma dva do tri posto - predstavili su nam svoja očekivanja.

Jesu li u pravu svi oni koji ističu negativne brojke ili je u pravu Ministarstvo turizma, znat ćemo kada sezona završi i sve karte budu bačene na stol.

 

>> Trebamo li brinuti? U sredini sezone ceste koje vode na more - poluprazne!

 

>> Jadran bilježi pad u turizmu, Zagreb nevjerojatan rast - jer osluškuje tržište!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prihod, turizam, sezona, statistika