Mojbiz

KRITIKE: POGLEDAJTE VIDEO Udruge: Vlada podlegla pritiscima u slučaju franak

'Izvršna vlast je podlegla pritiscima pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast.'

Piše: PolitikaPlus
Udruge podsjećaju da je nedugo nakon sastanaka Vlade s guvernerom HNB-a i predsjednicima uprava dviju od osam banaka koje su nepravomoćno izgubile spor od građana u slučaju "franak", potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, izjavio da im je stalo da se ne dogodi destabilizacija.

Udruga Franak i tri organizacije za zaštitu ljudskih prava uputile su danas Vladi, hrvatskom predsjedniku, Europskoj komisiji i ostalim ustanovama otvoreno pismo u kojem tvrde da je izvršna vlast nakon nepravomoćne presude u slučaju "franak" podlegla pritiscima bankarskog lobija.

"Izvršna vlast je podlegla pritiscima pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast", navele su udruge Franak, Centar za mirovine studije, B.a.b.e i GONG, ocjenjujući nedopustivim da se takvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti.

Udruge podsjećaju da je nedugo nakon sastanaka Vlade s guvernerom HNB-a i predsjednicima uprava dviju od osam banaka koje su nepravomoćno izgubile spor od građana u slučaju "franak", potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, izjavio da im je stalo da se ne dogodi destabilizacija.

Udruge smatraju da je Grčić tom izjavom otvoreno stao na stranu bankarskog lobija, no drže da se vlada neće na kraju dati ucjenjivati od strane banaka.

"Povezivanje potencijalne financijske i pravne nesigurnosti Hrvatske s pravomoćnošću presude očigledan je pokušaj bankarskoga lobija da utječe na sudsku vlast posredstvom izvršne vlasti. Otvoreno podliježući pritiscima, potpredsjednik Vlade ovom izjavom pokušava biti mentor sudskoj vlasti, a sve pod krinkom brige za gospodarstvo i ekonomski boljitak hrvatskih građana", navele su udruge u pismu.

Dragan Zelić iz GONG-a rekao je na konferenciji za novinare kako ne bi htio vjerovati da se vlada sastankom s bankarima upustila u ugrožavanje temelja trodiobe vlasti, ali smatra da je takva percepcija već stvorena.

Vlada stoga, poručio je, mora sve napraviti kako bi otklonila percepciju da se petlja u sudbenu vlast. Udruge smatraju ključnim da se ohrabri sudbenu vlast kako bi odoljela svim pritiscima.

Sanju Sarnavku iz udruge B.a.b.e čudi atmosfera u kojoj su svi oni koji su na vlasti izuzetno zabrinuti zbog posljedica nepravomoćne presude Trgovačkog suda, a čime se po njenom mišljenju krše osnovni postulati Ustava.

Sandra Benčić iz centra za mirovne studije smatra da se nakon izjava iz Vlade može govoriti da se radi o pokušaju stvaranja atmosfere u kojoj će žalbena instanca teže potvrditi prvostupanjsku presudu.

Upozorila je da svi oni koji su prije presude govorili da su građani odgovorni što su uzeli kredite u "švicarcima" i nisu percipirali da je prevelik rizik stavljen na građane u odnosu na banke, sada isključivo govore kako banke ne mogu podnijeti taj rizik jer će kolabirati one i ekonomski sustav.

Zaključila je kako izjave s najviše razine, poput Grčićeve, daju podlogu za pitanje o pravu na pravično suđenje pa će se, po njezinom mišljenju, Franak u slučaju nezadovoljstva pravomoćnom presudom moći žaliti Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava zbog kršenja prava na pravično suđenje.

Udruge zabrinjava što se vlada sastala s bankama u osjetljivo vrijeme, a da se istodobno nije sastala s drugom stranom. Zabrinjavajuće je također što se za sastanak saznalo iz medija.

Petra Rodik iz udruge Franak kazala je da će pismo poslati i predsjedniku Sabora, Ministarstvu pravosuđa, Ustavnom sudu, saborskom Odboru za zakonodavstvo, Hrvatskoj udruzi sudaca, europskom povjereniku za zaštitu potrošača i Odboru za zaštitu potrošača pri Europskom parlamentu.

 

 

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sud, nevladine udruge, švicarac, udruga franak