Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Bernankeov govor dvosmislen, cijene dionica blago porasle

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom većim od 10 posto, bila dionica Yahooa.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Bernanke je i dalje prilično nejasan po pitanju što se može očekivati. No, mislim da to ima smisla jer pokušava minimalizirati utjecaj promjene monetarne politike na tržište“

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je predsjednik Fed Ben Bernanke kazao da nisu postavljeni konkretni rokovi za smanjenje poticajnih monetarnih mjera, već da to ovisi o situaciju u gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 18 bodova, ili 0,12 posto, na 15.470 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 1.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 3.610 bodova.

U izvješću Kongresu predsjednik američke središnje banke ponovio je da bi Fed kasnije ove godine mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, ali da to ovisi o situaciji u gospodarstvu.

„Bernanke je i dalje prilično nejasan po pitanju što se može očekivati. No, mislim da to ima smisla jer pokušava minimalizirati utjecaj promjene monetarne politike na tržište“, kaže Lawrence Creatura, portfelj menadžer u fondu Federated Investors.

Krajem svibnja cijene su dionica dosegnule najviše razine u povijesti, zahvaljujući isključivo labavoj monetarnoj politici Feda. No tada je Bernanke prvi puta kazao da bi Fed uskoro mogao smanjiti programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, što je izazvalo oštar pad cijena dionica.

Ulagači se, naime, plaše da bi smanjenjem tih programa, kojima se na financijska tržišta ubrizgava svježi, jeftin novac tržišta izgubila veliku podršku, pa bi cijene dionica pale.

Prije desetak dana Bernanke je, pak, umirio ulagače kazavši da bi središnja banka mogla voditi labavu monetarnu politiku još neko vrijeme dok se znatnije ne poboljša situacija u gospodarstvu, posebice na tržištu rada.

To je ponovio i jučer, pa nije bilo nikakvih razloga za veći rast ili pad burzovnih indeksa, već su smjer cijena pojedinih dionica odredile vijesti iz kompanija.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom većim od 10 posto, bila dionica Yahooa. Dan prije njezina je cijena pala jer kvartalni poslovni rezultati tog internetskog pretraživača nisu impresionirali, no dionica se oporavila nakon vijesti da Yahoo kani kupiti udjel u kineskom tehnološkom divu Alibaba.

Cijena dionice Bank of America porasla je, pak, 2,8, a BNY Mellon Corp 1,9 posto, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo rezultatima u drugom tromjesečju.

„Ulagače može ohrabriti to što su poslovodstva postavila niske prognoze, pa bi rezultati njihovih kompanija lako mogli nadmašiti očekivanja, što bi moglo potaknuti rast cijena dionica“, kaže Creatura.

Među gubitnicama je, pak, jučer bila dionica American Expressa, s padom cijene za 1,9 posto, nakon vijesti da Europska komisija predlaže ograničenje provizija koje se naplaćuju na transakcije kreditnim karticama. Daljnjih 1 posto cijena dionice Amexa pala je nakon što je ta kartičarska kuća objavila poslovne rezultate.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 posto, na 8.254 boda, a pariški CAC 0,55 posto, na 3.872 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, yahoo, fed, ben bernanke, nasdaq