Tvrtke

ODGOVOR : Milanović o 'monetizaciji' autocesta: Ne nasjedajte pričama - ništa se ne mijenja

'Nećemo ići u avanturu potpuno nepoznato, ne po svaku cijenu i ultimativno.'

Piše: Ilijana Grgić

Pod prozorom Banskih dvora članovi Nezavisnog cestarskog sindikata prosvjedovali su zbog odluke o davanju autocesta u koncesiju, sa transparentima 'Ne koljite kravu zbog 'šnicla' te 'Ne damo HAC' tražeći od Vlade da odustane od te odluke te najavili inicijativu za skupljanje potpisa za referendum protiv koncesije ili prodaje ne samo autocesta, nego i ostale strateške imovine i resursa RH.

 

Mi nećemo ići u avanturu u potpuno nepoznato, ne po svaku cijenu i ultimativno, nema šanse da se cestarina povisi 100 posto, u sredini sezone, jednostavno nema šanse da se to dogodi- lošije neće biti

Na samom početku sjednice Vlade odgovorio im je premijer Zoran Milanović, tvrdeći da se za građane s 'monetizacijom' autocesta ništa neće promijeniti.

 

- Bude li monetizacija autocesta hrvatski građani vozit će se pod istim uvjetima, ništa se neće promijeniti. Organiziraju se prosvjedi, to rade interesne grupe. Mi nećemo ići u avanturu u potpuno nepoznato, ne po svaku cijenu i ultimativno, nema šanse da se cestarina povisi 100 posto, u sredini sezone, jednostavno nema šanse da se to dogodi - lošije neće biti, bolje samo može biti, istaknuo je premijer te dodao da bi dionici u tom procesu mogli biti i hrvatski mirovinski fondovi.

 

- Možda ćemo zbog toga morati mijenjati zakone, ali oni se sigurno neće zaletjeti grlom u jagode. Ovo je vrlo racionalna priča u koju nećemo ići dok ne prevjerimo sto  stvari, ali ne nasjedajte na priče, da će voljom koncesionara manipulirati cijenama. Ovo je dobro promišljena priča, ali nećemo ići u to prije nego dobro promislimo sve mogućnosti. Ne po svaku cijenu i ne preko koljena,  rekao je Milanović.

 

- Vi se već sada vozite po nekoliko stotina kilometra sustava autocesta koje nisu pod HAC-om - istaknuo je premijer te zaključio kako grupe za pritisak rade za svoj interes, a ne za javni interes.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, prosvjed, monetizacija, autoceste, građani, vladarh, zoran milanović