Turizam

TURIZAM: Na Makarskoj rivijeri ovih dana gostiju manje nego u isto vrijeme 2012.

Stranaca je na Makarskoj rivijeri 41.670, što je tri posto manje, a domaćih turista 1767 ili 12 posto manje.

Piše: PolitikaPlus

Na Makarskoj rivijeri ovih je dana nešto manje gostiju u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, a na području od Brela do općine Gradca odmara se 43.437 gostiju, ili četiri posto manje nego u istom razdoblju lani, podatci su turističkih ureda.

Stranaca je na Makarskoj rivijeri 41.670, što je tri posto manje, a domaćih turista 1767 ili 12 posto manje.

Općina Baška Voda ugošćuje 9878 turista i vodeća je na Makarskoj rivijeri, a ima šest posto bolju posjećenost nego lani u srpnju. U općinama Brelima i Podgori turista je otprilike kao i prošle godine, a manje je gostiju u općinama Gradcu i Tučepima te u Živogošću i Makarskoj.

U hotelima se odmara više od 10.000 gostiju, uglavnom stranaca. Hotelijeri nastavljaju akcijske cijene i prodaju svojih programa "u zadnjem trenutku" kako bi dijelom ispunili "turističku rupu" koja se u srpnju ponovno pojavila u hotelima, a procjenjuje se da će tako biti sve do početka kolovoza.

Akcijske cijene, osim što su ponuđene alotmanskim gostima, nude se ovih dana i na recepcijama hotelskih kuća, doznaje se od direktora Hotela "Makarska" Bepice Srzića, što potvrđuju i njegovi kolege iz Brela, Baške Vode, Tučepa, Podgore i Živogošća.

U prvih šest mjeseci ove godine na Makarskoj rivijeri boravilo je 160.282 turista koji su ostvarili 850.979 noćenja. To je i u dolascima i u noćenjima po dva posto bolje nego u isto vrijeme lani.

Iz turističkih ureda napominju kako je "priča o znatno manjem broju gostiju na Makarskoj rivijeri nepotpuna i pokazatelji su paušalni" te dodaju da je u svim mjestima povećan broj novoregistriranih iznajmljivača.

Ujedno, zbog putovnica i novoga viznog režima dijelom su izostali gosti iz BiH i Rusije, ali hotelijeri i turistički radnici Makarske rivijere ipak se nadaju da bi ljeto moglo završiti samo s manjim minusom i po broju gostiju i po broju turističkih noćenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

makarska rivijera, turizam