A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/darko-lorencin-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Darko Lorencin: Ova turistička sezona je po mnogo čemu specifična | Politika+
Turizam

MINISTAR: Darko Lorencin: Ova turistička sezona je po mnogo čemu specifična

'Dodatnim mjerama nastojimo utjecati na tržišta te ublažiti eventualne minuse.'

Piše: PolitikaPlus

Po mnogo čemu ova je turistička sezona specifična i teško usporediva s lanjskom, pa tako i u fizičkim pokazateljima koji su u prvom dijelu srpnja u nekim regijama i smještajnim kapacitetima slabiji, u nekim bolji od lanjskih, tako je i po tržištima, ali se dodatnim mjerama nastoji utjecati na tržišta te ublažiti eventualne minuse, izjavio je danas ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Darko Lorencin po završetku sjednice Turističkog vijeća HTZ-a.

Direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić na sjednici Vijeća kazala je da je ova sezona, pa i srpanj, prema informacijama s terena, u većem dijelu primorskih destinacija ili blago u plusu ili slična prošloj godini, osim Istre koja bilježi pad.

Hotelijeri su, po onom što čuje, na lanjskoj razini, ali i s problemom pada dolazaka ruskih turista te Nijemaca, što je Matešić objasnila trajanjem škole u tri njemačke pokrajine, među kojima i u Bavarskoj, do danas, 19. srpnja, što bi značilo da se njemački turisti pojačano u Hrvatskoj mogu očekivati od ovog vikenda.

I ona je, kao i neki članovi Vijeća, istaknula da i za kolovoz ima još nepopunjenih 'datuma i kreveta', ali se svi nadaju da će se to popuniti bar 'ultra last minuteom', što je trend, kako je kazao Vlado Miš sa Raba, primjećen i u srpnju.

Za Kvarner je kazao da su neki hotelijeri u minusu, da trenutno 'fale' Talijani i Slovenaci, a kritizirao je i povećanje cijena izvanpansionske ponude, poput primjerice dnevnog najma suncobrana i ležaljke od oko 100 kuna i visokih cijena pića, posebno piva i sokova u ugostiteljskim objektima.

Član Vijeća Frane Skoblar iz Zadra naglasio je da će ova sezona teško nadmašiti lanjsku rekordnu, a da bi bilo sjajno kad bi ponovila te rezultate, čemu bi se, vjeruje, mogli približiti ako kolovoz prođe bez minusa i ako se ostvare dobre najave za rujan i posezonu. U Zadru i Županiji nema većih problema s obzirom da su, kako je dodao, na vrijeme prepoznali važnost i investirali u suradnju sa zračnim prijevoznicima.

U posezonu vjeruje i Boris Žgomba (UHPA) koji kaže da bi rujan zbog skupova i kongresa mogao biti i 'puniji' od srpnja, ocjenjujući i da je sezona pod kontrolom, da nije ni dobra ni loša.

Ni u Dubrovniku, po riječima Vlade Lučića, hotelijerima ne ide u srpnju baš dobro, za razliku od privatnog smještaja koji se dobro puni, dok je u Istri, po riječima Tomislava Popovića, obrnuto, hoteli su u plusu, a kampovi i apartmani u minusu.

Dodao je i da Istra trenutno bilježi pad fizičkog prometa od oko 3 posto kojeg neće biti lako nadoknaditi do kraja godine, a minus od 2 do 4 posto smatra prihvatljivim ako se 'iskompenzira' s cijenom odnosno s višim prihodima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TURIZAM, DARKO LORENCIN, HTZ