A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/podmornica-heroj-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U muzeju u Tivtu glavna atrakcija podmornica Heroj, izgrađena u splitskom škveru | Politika+
Hrvatska

UKRADENO?: U muzeju u Tivtu glavna atrakcija podmornica Heroj, izgrađena u splitskom škveru

Jedna od pet velikih podmornica kojima je raspolagala JRM.

Piše: Ivan Hrstić

Podmornica P-821 "Heroj", koja je pripadala nekadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici, otvorena je za posjete turista kao središnji muzejski eksponat Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Kako prenosi srbijanska novinska agencija Tanjug, ovim je Tivat postao jedan od rijetkih europskih gradova koji svojim gostima može ponuditi neuobičajeno iskustvo - detaljan obilazak velike podmornice.

JRM je imala tri podmornice ovog tipa - sve tri su završile u Crnoj Gori, a dvije na koncu u rezalištu.

Koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović ističe da je bivša Jugoslavija imala taj privilegij da bude jedna od 11 država svijeta koje su samostalno proizvodile podmornice.

"Veoma smo ponosni što imamo jedan takav muzejski eksponat, koji se u svijetu rijetko gdje sreće", kaž Dražen Jovanović, podsjećajući da je nekadašnja jugoslavenska Ratna mornarica imala pet velikih podmornica - tri tipa "Heroj", dvije još veće (P-831 Sava i P-832 Drava), kao i šest malih diverzantskih podmornica s oznakama od P-911 do P-916.

Jovanović je ukazao da je podmornica "Heroj" restaurirana, odnosno dovedena u autentično stanje, zahvaljujući naporima crnogorskog Ministarstva obrane i kompanije "Adriatic Marinas", uz podršku članova Udruženja podmorničara Crne Gore.

Prema pravilima sukcesije, sve podmornice trebale su pripasti Hrvatskoj, jer ne samo da su izgrađene u Brodosplitu, već im je i matična baza bila splitska Lora. Dvije džepne podmornice velikodušni Crnogorci poklonili su Sloveniji i Srbiji, a u međuvremenu su zaboravili na obećanje da će jednu 'pokloniti' i Hrvatskoj. To bi vjerojatno bilo previše cinično.

Prema njegovim očekivanjima, 'Heroj' će predstavljati veliku turističku atrakciju, ne samo Crne Gore i Tivta, već i čitave regije. A regiji itekako pripada. Da je pravde, danas bi bila izložena u Hrvatskoj. No, za utjehu, barem je u hrvatskom Tivtu, odnosno Boki Kotorskoj.
 
JRM je imala tri podmornice ovog tipa. Izgrađene su u splitskom škveru (P-821 Heroj, 1968., P-822 Junak, 1969. i P-823, Uskok 1970.), no raspadom zajedničke države sve
tri su završile u Crnoj Gori, a dvije na koncu u rezalištu. Dvije veće podmornice, također izgrađene u Splitu, nakon povlačenja iz službe, bile su ponuđene na prodaju.

Prema pravilima sukcesije, sve podmornice trebale su pripasti Hrvatskoj, jer ne samo da su izgrađene u Brodosplitu (BSO), već im je i matična baza bila splitska Lora. Ukupno je u Splitu izgrađeno 14 podmornica, u njemu su se podmornice gradile, tamo su se školovali podmorničari, a tome danas tamo nema nikakvog obilježja. Čak i muzej u Pivki u Sloveniji ima jednu od džepnih podmornica tipa Una koju su dobili od Crne Gore. Kako ne bi riskirali da je na putovanju zaplijene Hrvati, prvo su je odvezli trajektom do Italije, a zatim kopnom - šleperom do Pivke!

Jednu su velikodušni Crnogorci (koji se ne smatraju potpisnicima ugovora o sukcesiji) poklonili i Srbiji, a u međuvremenu su zaboravili na tom prigodom izgovoreno obećanje da će jednu 'pokloniti' i Hrvatskoj. To bi vjerojatno bilo previše cinično.

Džepne podmornice ondašnja vojska nazvala je, paradoksalno, po imenima jugoslavenskih rijeka, od kojih se nijedna ne ulijeva u Jadransko more kojima su plovile
(P-911 Tisa, P-912 Una, P-913 Soča, P-914 Zeta, P-915 Vardar i P-916 Kupa). Samo jedna od džepnih podmornica početkom Domovinskog rata je spašena, i to baš ona s 'crnogorskim' imenom (P-914 Zeta), jer je u tom trenutku bila nedovršena, a kasnije je, dovršena i usavršena, postala P-01 Velebit, jedini pripadnik nove klase i jedina podmornica novoosnovane Hrvatske ratne mornarice.

Danas je povučena iz operativne upotrebe i izvučena na suho u Lori, jer treba investirati u nove baterije. Sasvim je moguće da ćemo tako, više zbog nemara nego zbog pameti, na koncu ipak imati izložak za muzej u Splitu ili Zagrebu.Heroj ima četiri torpedne cijevi promjera 533mm, za razliku od Save koja ima šest, a u jednoj od njih se vidi stari torpedo. Mogla je teoretski zaroniti na dubinu više od 200m, a pod vodom razviti brzinu do 10 čvorova. Istisnine je 700t, dugačka je 50,4m, no prostor je skučen, tako da 28 članova posade nisu mogli uživati u komforu. Prema Jovanovićevim navodima, "Heroj" je pod vodom mogao, opet teoretski, provesti i do 45 dana, ali posada nikada nije ostala dulje od 10 dana i to u okviru obveznih godišnjih vježbi. Uz nju i jedna od preostalih diverzantskih džepnih podmornica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tivat, porto montenegro, podmornica heroj, podmornice, jrm