A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-frane-121.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Papa Franjo krenuo u Brazil, najveću katoličku zemlju na svijetu | Politika+
Hrvatska

MISIJA: Papa Franjo krenuo u Brazil, najveću katoličku zemlju na svijetu

Više od 30.000 policajaca i vojnika mobilizirat će se za ovaj događaj koji vlasti opisuju kao ''najveću sigurnosnu operaciju u povijesti Rija''.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP


U okviru susreta s mladim katolicima na plaži Copacabani i u "campusu Fidei" u Guaratibi, 40 km od Rija, Papa će posjetiti favelu, siromašnu četvrt, bolnički odjel za liječenje ovisnika o cracku i zatvor. Umjesto na službenim primanjima, vrijeme će radije provesti u razgovoru sa svećenicima.

Papa Franjo, prvi papa iz Latinske Amerike, otputovao je u ponedjeljak oko 9 sati iz Rima u Rio de Janeiro. Nakon što je helikopterom je stigao u zračnu luku Fiumicino, gdje ga je dočekao šef vlade Enrico Letta, papa Franjo je sam nosio svoju ručnu prtljagu u zrakoplov kojim će putovati u Brazil, najveću katoličku zemlju svijeta.

Prvi latinsko-američki papa i isusovac u povijesti predvodit će 28. Svjetski dan mladih (JMJ) u Rio de Janeiru na kojemu se očekuje 1,5 milijuna mladih hodočasnika iz 170 zemalja svijeta, uglavnom iz Latinske Amerike. Ovogodišnji JMJ se održava pod geslom "Pođite i učinite mojim učenicima sve narode".


No, bivši nadbiskup Buenos Airesa kojemu je 76 godina, želi ujedno dati zamah Katoličkoj crkvi na tom kontinentu koja u posljednja tri desetljeća gubi utrku s protestantskim Crkvama.

U okviru susreta s mladim katolicima na plaži Copacabani i u "campusu Fidei" u Guaratibi, 40 km od Rija, Papa će posjetiti favelu, siromašnu četvrt, bolnički odjel za liječenje ovisnika o cracku i zatvor. Umjesto na službenim primanjima, vrijeme će radije provesti u razgovoru sa svećenicima.

Više od 30.000 policajaca i vojnika mobilizirat će se za ovaj događaj koji vlasti opisuju kao "najveću sigurnosnu operaciju u povijesti Rija".

Sigurnost je pojačana nakon velikih prosvjeda koji su uzdrmali ovog južnoameričkog orijaša usred nogometnog Kupa federacija. Stotine tisuća mladih Brazilaca prosvjedovale su diljem zemlje tražeći bolje javne službe, iskazujući svoju ogorčenost zbog raširenosti korupcije i protiveći se golemim troškovima za organizaciju Mundijala 2014.

Brazilski ateisti i skupina Anonymous iz Rija, jedan od glavnih organizatora lipanjskih prosvjeda, pozvali su na prosvjede odmah po Papinu dolasku u Rio u ponedjeljak. Oni se bune zbog više od 30 milijuna eura koliko će gradske vlasti potrošiti za organizaciju JMJ-a i Papina posjeta. Prosvjede su najavili homoseksualni aktivisti i feminističke udruge.

Sveti Otac je u nedjelju nakon Angelusa pozvao vjernike s prozora papinske palače (u kojoj ne stanuje) da ga "u molitvi prate" na njegovu putu u Brazil. Papa Franjo će tijekom šestodnevnog boravka u Brazilu održati 13 govora na 12 različitih mjesta.

U Brazilu živi najveći broj katolika u svijetu: 123 milijuna, po posljednjem popisu iz 2010. No njihov udio je s 91,8 posto stanovništva u 1970. pao na 64,6 posto u 2010.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BRAZIL, ENRICO LETTA, PAPA FRANJO