Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oprez na početku tjedna na europskim burzama, uzlet dionice Philipsa

''Kratkoročno će u fokusu ulagača biti poslovni rezultati kompanija.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, a smjer tržišta ponajviše će ovisiti o kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i banaka.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.210 bodova. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,2 posto.


Tržišta podržava uvjerenje da će Fed voditi labavu monetarnu politiku sve dok se američko gospodarstvo na nađe čvrsto na putu oporavka.

„Prošlotjedni komentari predsjednika Feda Bena Bernankea uvjerili su ulagače da će središnja banka još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku. No, jasno je da će uskoro početi i smanjivati poticajne mjere, što bi moglo izazvati nestabilnost na tržištima. Kratkoročno će, pak, u fokusu ulagača biti poslovni rezultati kompanija“, kaže Adam Seagrave, analitičar u Saxo banci.

A bolji nego što se očekivalo rezultati Philipsa u drugom tromjesečju potaknuli su jutros skok cijene dionice te nizozemske elektroničke kompanije za gotovo 4 posto.

Snažno je, više od 4 posto, skočila i cijena dionice švicarske banke Julius Baer, nakon također boljih rezultata nego što se procjenjivalo.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, na 14.658 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetska tržišta, europske burze, philips, dax, cac, ftse