Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Novi rekord S&P-a, Rezultati većine kompanija nisu sjajni, ali su dobri

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu treći dan zaredom,

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Rezultati većine kompanija nisu sjajni, ali su dobri. Zbog toga mislim da će ulagači procijeniti da su dionice trenutačno bolja investicija od drugih. No, kako nema doista sjajnih makroekonomskih brojaka, ne očekujem značajniji skok tržišta“

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija i banaka.

Dow Jones ojačao je 1,8 bodova, ili 0,01 posto, na 15.545 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 1.695 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 3.600 bodova.

Bankarski sektor, koji je zabilježio rast u 10 od posljednjih 12 dana, ponovno je bio među najvećim dobitnicima. Među ostalim, dionica UBS-a poskupila je više od 3 posto, nakon što je ta švicarska banka izvijestila o većoj dobiti u drugom kvartalu nego što se očekivalo, unatoč trošku nagodbe s vlastima u SAD-u.

Ojačao je i tehnološki sektor, nakon što je prošloga tjedna oštro pao zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Microsofta i Googlea. Nakon što je u petak pala više od 11 posto, jučer je cijena Microsofta porasla oko 2 posto.

Zahvaljujući rastu cijena sirovina, rudarski se sektor također našao među pet od 10 sektora S&P 500 indeksa koji su jučer zabilježili rast.

Međutim, znatno je, 2,7 posto, pala cijena dionice McDonald'sa jer je najveći svjetski lanac restorana u drugom kvartalu ostvario slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo zbog pada prodaje u Europi.

Premda kvartalni poslovni rezultati kompanija ne oduševljavaju, analitičari očekuju da će tržište i dalje rasti jer nema negativnih gospodarskih vijesti.

„Rezultati većine kompanija nisu sjajni, ali su dobri. Zbog toga mislim da će ulagači procijeniti da su dionice trenutačno bolja investicija od drugih. No, kako nema doista sjajnih makroekonomskih brojaka, ne očekujem značajniji skok tržišta“, kaže Rick Meckler, predsjednik fonda LibertyView Capital Management.

Unatoč rastu cijena dionica, ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 5,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 6.623 boda, a frankfurtski DAX 0,01 posto, na 8.331 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,37 posto, na 3.939 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, UBS, McDonald's