Hrvatska

OSVRT: Ministarstvo i DHMZ: Zrak u Slavonskom Brodu nije štetan za zdravlje

Ipak, zrak u tom gradu jedan je od najvećih okolišnih prioriteta, kazao je ministar Mihael Zmajlović.

Piše: PolitikaPlus

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) zrak u Slavonskom Brodu, unatoč povremenim "odstupanjima" nije štetan za zdravlje njegovih stanovnika.

Ipak, zrak u tom gradu jedan je od najvećih okolišnih prioriteta, kazao je ministar Mihael Zmajlović koji je na današnjoj konferenciji za novinare izvijestio što je posljednjih mjeseci učinjeno kako bi se riješio problem zraka u Slavonskom Brodu.

Uz ministra je bila i Sonja Vidič iz DHMZ-a koja je kazala da su u posljednjih sedam mjeseci u Slavonskom Brodu zabilježene nedozvoljene količine ozona i sumporovodika, ali samo 42 sata od ukupno 4.800 sati koliko je trajalo mjerenje.

Upitana kako se podaci koje je iznijela razlikuju od upozorenja lokalnih udruga Vidič je kazala da se vrijednosti o kojima je govorila "vežu uz propise, a ne proizvoljne vrijednosti".

"Zdravlje ljudi u Slavonskom Brodu nije ugroženo niti u jednom trenutku", ponovila je Vidič, dodajući da kvaliteta zraka prati na mnogim lokacijama u Hrvatskoj te da su rezultati ponegdje i gori nego u Slavonskom Brodu.

Ministar je kazao da je radi što kvalitetnijeg rješavanja problema ispušnih plinova iz rafinerije u Bosanskom Brodu hrvatska Inspekcija zaštite okoliša ponudila suradnju nadležnim inspekcijskim službama u BiH, a sve kako bi razmijenili iskustva i znanja stečena tijekom modernizacije rafinerije u Sisku.

Dogovorena je i bolja suradnja između centara 112 u Hrvatskoj i BiH, a Rafinerija bi do kraja mjeseca trebala postaviti novu mjernu postaju. Također u kontaktima s ruskim vlasnikom rafinerije preispituje se mogućnost da se skrati rok za modernizaciju koji je ranije određen do 2015. godine, kazao je Zmajlović.

Što se tiče dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu zbog proceduralnih problema postavit će se privremena postaja koja će kakvoću zraka mjeriti sve do izgradnje nove nakon ponovljenog javnog natječaja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mihael zmajlović, slavonski brod, zrak