Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: S&P 500 pao s rekordne razine, uzlet cijene Applea

Nakon što je tri dana zaredom dosezao rekordne razine, jučer je S&P 500 pao.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Nakon četiri dana neprestanog uspona, na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, dok je Dow Jones blago porastao, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones ojačao je 22 boda, ili 0,14 posto, na 15.567 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,19 posto, na 1.692 boda, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 3.579 bodova.

„Rezultati Applea su vrlo dobri. Ohrabrujuće je da je nakon podbačaja Microsofta i Googlea jedna od velikih tehnoloških kompanija ostvarila bolje rezultate nego što se očekivalo“

Nakon što je tri dana zaredom dosezao rekordne razine, jučer je S&P 500 pao, što je, kao i u slučaju Nasdaq indeksa, posljedica klizanja cijena dionica tehnoloških kompanija, koje uglavnom izvještavaju o slabijim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Taj se sektor jučer našao među šest gubitnika od ukupno 10 sektora S&P 500 indeksa, s padom od 0,5 posto. Među ostalim, u redovnom je trgovanju cijena dionice Applea skliznula 1,7 posto zbog opreza ulagača uoči objave kvartalnih rezultata.

No, nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena Applea skočila je 3,6 posto, jer je taj tehnološki div u proteklom tromjesečju ostvario veće prihode nego što se očekivalo. Procjene je nadmašila i dobit kompanije, premda je manja nego godinu dana prije.

„Rezultati Applea su vrlo dobri. Ohrabrujuće je da je nakon podbačaja Microsofta i Googlea jedna od velikih tehnoloških kompanija ostvarila bolje rezultate nego što se očekivalo“, kaže Stephen Massocca.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za 3 posto, na rekordnih 105 dolara, jučer bila dionica United Technologiesa, nakon što je taj industrijski div izvijestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Premda rezultati većine kompanija nadmašuju procjene analitičara, cijene dionica ne uspijevaju značajnije porasti zbog toga što su očekivanja vrlo niska.

U anketi Thomson Reutersa očekuje se da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom kvartalu ostvariti rast dobiti za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi prihodi mogli porasti 1,1 posto.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 130 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 63,8 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada. No, više od 51 posto njih podbacilo je po pitanju prihoda.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 6.597 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 posto, na 8.314 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 3.923 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, nasdaq, s&p 500, apple