A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-frane-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstavljeno hrvatsko izdanje knjige ''O nebu i o zemlji'' pape Franje i rabina Skorke | Politika+
Hrvatska

NOVA KNJIGA: Predstavljeno hrvatsko izdanje knjige ''O nebu i o zemlji'' pape Franje i rabina Skorke

Nastala iz razgovora dugogodišnjih prijatelja, tadašnjega kardinala Jorgea Bergoglia i njegovog prijatelja argentinskog rabina.

Piše: PolitikaPlus/Hina


PAVIČIĆ: Kardinal Bergolio kaže - "ako je Bog čovjeku dao slobodnu volju, tko sam ja da nekome nešto zamjeram". Mišljenja sam, da će upravo taj dio imati veliku medijsku i javnu citiranost.

Knjiga "O nebu i o zemlji" koja se bavi najrazličitijim teološkim i svjetovnim pitanjima, nastala iz razgovora dugogodišnjih prijatelja, tadašnjega kardinala Jorgea Bergoglia a današnjega pape Franje i njegovog prijatelja argentinskog rabina Abrahama Skorke predstavljena je u srijedu navečer u Zagrebu.

Ta je knjiga, objavljena u izdanju V.B.Z.-a, prva knjiga pape Franje objavljena na hrvatskom jeziku u kojoj čitatelji mogu pronaći njegova razmišljanja o obitelji, vjeri i ulozi Crkve u 21. stoljeću, o ateizmu, pobačaju, fundamentalizmu, homoseksualnosti, holokaustu, komunizmu i kapitalizmu itd.

Knjigu "O nebu i o zemlji" predstavili su teolog Adalbert Rebić, kolumnist Branimir Pofuk i novinar Darko Pavičić i sva su trojica istaknula da je istinski dijalog iznimna vrijednost i okosnica svih promišljanja i razgovora dvojice vjerskih učitelja.

"Čitajući knjigu osjetio sam istinski dijalog dvojice prijatelja, ona jednostavno zapovijeda dijalog od početka do kraja, iskreno, pošteno i prijateljski, pisci se nastavljaju jedan na drugoga, nadopunjuju se, iako je jedan katolički svećenik, a drugi tradicionalni židovski rabin", naglasio je Rebić.

Kao jedinu malu sentencu gdje su se malo suprostavili našao sam u dijelu kada rabin Skorka pita kardinala Bergoglia - zašto se katolički svećenici odriču braka, kada je to po njemu dobro, jer ako je kao rabin dobar suprug i otac, onda je i dobar vjerskoj zajednici. Kardinal Bergoglio na to mu odgovara da je i u Katoličkoj crkvi dozvoljen brak i navodi primjer grkokatoličkih svećenika, istaknuo je Rebić.

Darko Pavičić kazao je da su ga u knjizi zanimali stavovi o istospolnim zajednicama. Kardinal Bergolio kaže - "ako je Bog čovjeku dao slobodnu volju, tko sam ja da nekome nešto zamjeram". Mišljenja sam, da će upravo taj dio imati veliku medijsku i javnu citiranost, rekao je Pavičić. Dodao je da ga se dojmio i dio o porijeklu novca, u kojem i Bergoglio i Skorka na koncu zaključuju "kako se novac ukaljan krvlju ne može primiti".

Branimir Pofuk dodao je tome i dio u kojem dvojica prijatelja govore kako je svaka industrija na kojoj se netko obogati u jednoj zemlji i onda to bogatstvo iznese iz nje - grijeh, jer se ne poštuje zemlja u kojoj je novac zarađen.

Kardinal Bergoglio i rabin Skorka vodili su razgovor i o pobačaju i polazeći od činjenice da je i najmanja stanica već živi stvor, zauzimaju se za pravo nerođenoga djeteta, te ističu da se o pobačaju raspravlja preširoko, nedovoljno stručno i znanstveno.

Trojica predstavljača zaključila su da je knjiga "O nebu i o zemlji", objavljena 2010. u Argentini, koristan primjer iskrenog dijaloga koji još uvijek nedostaje na našim prostorima. I Hrvati i Srbi i Slovenci jedva se možemo razgovarati o javnim stvarima, a kamo li o crkvenim, ocijenio je Rebić.

Na predstavljanju su bili i predstavnici židovskih organizacija u Zagrebu rabini Lucijan Prelević i Kotel Da-Don te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.