Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: S&P 500 pao drugi dan zaredom, Nasdaq blago ojačao

''Solidni rezultati kompanija dali su nam poticaj za kupnju polovicom mjeseca, no bit će teško održati zamah. Mislim da je poticaj od poslovnih izvješća već iskorišten.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, dok je Nasdaq indeks blago porastao zahvaljujući snažnom skoku cijene Applea.

Dow Jones oslabio je 25 bodova, ili 0,16 posto, na 15.542 boda, a S&P 500 0,38 posto, na 1.685 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 posto, na 3.579 bodova.

„Ulagači su oprezni. Solidni rezultati kompanija dali su nam poticaj za kupnju polovicom mjeseca, no bit će teško održati zamah. Mislim da je poticaj od poslovnih izvješća već iskorišten“

Uspon Nasdaqa zahvaljuje se skoku cijene Applea za više od 5 posto, jer je taj tehnološki div dan prije izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju.

S&P 500 indeks skliznuo je, pak, drugi dan zaredom, nakon što je u ponedjeljak dosegnuo rekordnu razinu. Posljedica je to pada cijena dionica u devet od 10 sektora tog indeksa. Pritom je najviše, 1,6 posto, pao uslužni sektor, a slijedio je energetski s gubitkom od 1 posto.

Kako nije bilo značajnijih makroekonomskih izvješća, cijene dionica usmjerila su jučer poslovna izvješća kompanija.

Razočarali su rezultati Caterpillara, pa je cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije pala 2,4 posto, dok je dionica telekomunikacijskog diva AT&T-a iz istog razloga pala 1,2 posto.

Pala je, 0,8 posto, i cijena dionice Boeinga, ali tek nakon što je dosegnula rekordnu razinu, zahvaljujući boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Među najvećim se dobitnicama, sa skokom cijene za više od 20 posto, našla dionica Facebooka, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o rastu prihoda u drugom tromjesečju za više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Od 169 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 65,7 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 53,3 posto i po pitanju prihoda.

Premda rezultati većine kompanija nadmašuju procjene analitičara, cijene dionica ne uspijevaju značajnije porasti zbog toga što su očekivanja vrlo niska.

U anketi Thomson Reutersa očekuje se da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom kvartalu ostvariti rast dobiti za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok bi prihodi mogli porasti 1,1 posto.

„Ulagači su oprezni. Solidni rezultati kompanija dali su nam poticaj za kupnju polovicom mjeseca, no bit će teško održati zamah. Mislim da je poticaj od poslovnih izvješća već iskorišten“, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 6.620 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,78 posto, na 8.379 bodova, a pariški CAC 1,01 posto, na 3.962 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, S&P 500, NASDAQ, DOW JONES