A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/lijekovi-tablete-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HALMED objavio prvi popis medicinskih proizvoda, a ne lijekova koji se mogu kupiti izvan ljekarni | Politika+
Zdravlje

ISPRAVAK NAVODA : HALMED objavio prvi popis medicinskih proizvoda, a ne lijekova koji se mogu kupiti izvan ljekarni

Neće biti moguća kupnja lijekova koji se smiju izdavati isključivo na recept liječnika putem interneta

Piše: PolitikaPlus

Agencija za lijekove i medicinske proizvode je objavila je popis medicinskih proizvoda koji se mogu prodavati izvan ljekarni i specijaliziranih prodavaonica, navodi HALMED opovrgavajući tako informaciju koju je Hina objavila u nedjelju da je riječ o prvom popisu lijekova i medicinskih proizvoda koji se bez recepta mogu kupovati izvan ljekarni i specijaliziranih trgovina.

 

Kad se govori o prodaji lijekova putem interneta, donošenjem navedenih propisa građanima će biti dozvoljena kupnja lijekova koji se izdaju bez recepta putem ovlaštenih e-ljekarni. No, neće biti moguća kupnja lijekova koji se smiju izdavati isključivo na recept liječnika

Vezano uz prodaju medicinskih proizvoda izvan ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo medicinskim proizvodima te prodaju lijekova i medicinskih proizvoda putem interneta, HALMED navodi da promet medicinskih proizvoda na malo obavljaju pravne i fizičke osobe kojima je, sukladno posebnom zakonu, odobreno obavljanje ljekarničke djelatnosti te specijalizirane prodavaonice za promet na malo medicinskim proizvodima kojima je dana dozvola HALMEDA za promet na malo medicinskim proizvodima.

 

Navedene pravne i fizičke osobe mogu prodavati samo one medicinske proizvode koji ispunjavaju sve zahtjeve propisane Zakonom o medicinskim proizvodima te su prikladni za takvo izdavanje uzevši u obzir njihovu namjenu, odnosno okolinu u kojoj je proizvod predviđen za uporabu.

 

Određeni medicinski proizvodi mogu se, sukladno svojoj namjeni, prodavati i izvan ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo medicinskim proizvodima. Popis takvih medicinskih proizvoda dostupan je na internetskim stranicama HALMEDA, u dijelu Medicinski proizvodi/Medicinski proizvodi koji se mogu prodavati izvan ljekarni i specijaliziranih prodavaonica, te će se redovito ažurirati.

 

Iz HALMEDA ističu da navedeni popis sadrži isključivo medicinske proizvode široke potrošnje i najmanje mogućnosti rizika za korisnika (npr. pelene za inkontinenciju, prezervativi, lubrikanti, tablete za čišćenje proteza) i ne odnosi se na prodaju drugih medicinskih proizvoda, kao ni lijekova.

 

...........

 

...........

 Popis medicinskih proizvoda koji se mogu prodavati izvan ljekarni i specijaliziranih prodavaonica

Temeljem članka 49. Zakona o medicinskim proizvodima (Narodne novine, broj 76/13.), Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) donosi popis medicinskih proizvoda koji se mogu prodavati izvan ljekarni i specijaliziranih prodavaonica za promet na malo medicinskim proizvodima. Temeljem članka 47. Zakona o medicinskim proizvodima, pravne i fizičke osobe koje obavljaju promet na veliko isključivo medicinskih proizvoda s ovog popisa ne moraju biti upisane u očevidnik veleprodaja medicinskih proizvoda.

 1. PELENE ZA INKONTINENCIJU - svih proizvođača
 2. FLASTERI ZA RANE - svih proizvođača
 3. PREZERVATIVI / KONDOMI - svih proizvođača
 4. LUBRIKANTI - svih proizvođača
 5. TABLETE ZA ČIŠĆENJE PROTEZA - svih proizvođača
 6. KREME ZA PRIČVRŠĆIVANJE ZUBNIH PROTEZA - svih proizvođača
 7. NAOČALE ZA ČITANJE SERIJSKE PROIZVODNJE - svih proizvođača
 8. KUTIJA PRVE POMOĆI (za automobil, motocikl i ormarić prve pomoći) - svih proizvođača
 9. COLGATE SENSITIVE PRO-RELIEF I COLGATE SENSITIVE PRO-RELIEF WHITENING (Colgate Oral Pharmaceuticals Inc., SAD)
 10. COLGATE SENSITIVE PRO-RELIEF (Colgate Oral Pharmaceuticals Inc., SAD)
 11. SENSODYNE REPAIR & PROTECT EXTRA FRESH (SmithKline Beecham Limited, UK)
 12. SENSODYNE REPAIR & PROTECT I SENSODYNE REPAIR&PROTECT WHITENING (SmithKline Beecham Limited, UK)
 13. SENSODYNE RAPID (SmithKline Beecham Limited, Ujedinjeno Kraljevstvo)
 14. FLUOROGAL MITE, (Galenika, Srbija)
 15. BIOTENE ORALBALANCE (SmithKline Beecham Limited, UK)
 16. MEDELA PROIZVODI ZA POMOĆ U DOJENJU (Medela AG, Švicarska)
 17. KOSMODISK CLASSIC SET, KOSMODISK PRESTIGE I KOSMODISK ACTIVE (Prestiž d.o.o., Slovenija)
 18. HANSAPLAST SPREJ ZA DEZINFEKCIJU (Beiersdorf AG, Njemačka)
 19. SCHOLL 2 U 1 APLIKATOR ZA TRETMAN KURJIH OČIJU (Reckitt Benckiser Healthcare (UK) Limited, Velika Britanija) - tretman za kurje oči
 20. SCHOLL EXPRESS TRETMAN GLJIVICE NA NOKTIMA (Reckitt Benckiser Healthcare (UK) Limited, Velika Britanija) - tretiranje blagih gljivičnih infekcija noktiju
 21. SCHOLL EXPRESS TRETMAN ZA TVRDU KOŽU (Reckitt Benckiser Healthcare (UK) Limited, Velika Britanija) - uklanjanje žuljeva i tvrde kože


 

 

 

 S druge strane, promet na malo lijekovima obavljaju pravne i fizičke osobe kojima je, sukladno posebnom zakonu, odobreno obavljanje ljekarničke djelatnosti te specijalizirane prodavaonice za promet na malo lijekovima kojima je dana dozvola Agencije za promet na malo lijekovima.

 

Lijekove koji se izdaju na recept dopušteno je izdavati isključivo u ljekarnama, a izdavanje određenih lijekova koji se izdaju bez recepta dopušteno je i u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, sukladno rješenju HALMEDA o odobrenju za stavljanje lijeka u promet.

 

Lijekove koji se izdaju na recept dopušteno je izdavati isključivo u ljekarnama, a izdavanje određenih lijekova koji se izdaju bez recepta dopušteno je i u specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima, sukladno rješenju HALMEDA o odobrenju za stavljanje lijeka u promet.

Što se tiče prodaje medicinskih proizvoda putem interneta, Zakonom o medicinskim proizvodima, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. godine, predviđena je mogućnost da pravne i fizičke osobe koje obavljaju ljekarničku djelatnost u Republici Hrvatskoj, specijalizirane prodavaonice za promet na malo medicinskih proizvoda i veleprodaje nude na prodaju medicinske proizvode na daljinu putem interneta u skladu sa svojom djelatnošću te sukladno posebnom propisu. Pravilnik kojim će biti regulirani uvjeti za promet medicinskih proizvoda na malo na daljinu koji se nude putem interneta u postupku je donošenja.

 

Jednako tako, Zakonom o lijekovima, koji je također stupio na snagu 1. srpnja 2013. godine, predviđena je mogućnost da fizičke i pravne osobe koje obavljaju ljekarničku djelatnost u Hrvatskoj putem interneta nude za prodaju na daljinu, sukladno posebnom propisu, lijekove koji se izdaju bez recepta (lijekove koji imaju izrazito pozitivan sigurnosni profil, odnosno koji su dokazano sigurni za upotrebu u samoliječenju te za njih nije nužna prethodna liječnička preporuka).

 

U skladu s implementacijom propisa vezanih uz prodaju lijekova putem interneta na razini Europske unije, odgovarajući pravilnik bit će donesen i u RH.

 

Kad se govori o prodaji lijekova putem interneta, donošenjem navedenih propisa građanima će biti dozvoljena kupnja lijekova koji se izdaju bez recepta putem ovlaštenih e-ljekarni. No, neće biti moguća kupnja lijekova koji se smiju izdavati isključivo na recept liječnika, odnosno kod kojih liječnik prije propisivanja mora procijeniti omjer koristi i rizika primjene lijeka u pojedinog pacijenta, odrediti odgovarajuću dozu lijeka i nadzirati zdravstveno stanje pacijenta.

 

HALMED ističe da će se i dalje provjeravati poštanske pošiljke kako bi se izbjegla kupnja lijekova s neovlaštenih prodajnih mjesta te, samim time, zaštitilo zdravlje i sigurnost pacijenata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

halmed