Turizam

TURIZAM: Na Makarskom primorju vrhunac sezone: Više od 50 tisuća turista

Piše: PolitikaPlus

Na Makarskoj rivijeri vrhunac je turističke sezone, a produženi prvi vikend kolovoza obilježava očekivana i najveća ovoljetna smjena turista.

 

U turističkim uredima se doznaje kako je, prema registriranim podacima o dolasku, turista više nego lani. Ujedno, za privatni smještaj gdje i dalje ima slobodnih mjesta prethodna rezervacija nije potrebna.

Hotelijeri u čijim se kućama na području od Brela do općine Gradac odmara više od 11,5 tisuća gostiju imaju vrlo dobru popunjenost smještajnih kapaciteta, dobro su popunjene sobe i apartmani privatnog smještaj kao i autokampovi. Prema informacijama iz turističkih ureda te najavama i stanju bookinga u hotelskim kućama, na Makarskoj rivijeri nakon smjene gostiju i produženog vikenda ljetovanja će nastaviti više od 50.000 turista.

 

U turističkim uredima se doznaje kako je, prema registriranim podacima o dolasku, turista više nego lani. Ujedno, za privatni smještaj gdje i dalje ima slobodnih mjesta prethodna rezervacija nije potrebna.

 

Promet na cestama Makarskog primorja, s obzirom na smjenu gostiju, znatno je pojačan. Na državnoj cesti D8 vozi se usporeno i u kolonama, a veće gužve i čekanja su na prilazima turističkim mjestima posebice na prilazu Makarskoj, gdje promet regulira prometna policija.

 

Na prometnicama Dupci kod Brela – Šestanovac i Makarska – Vrgorac preko Biokova promet je također znatno pojačan, a veliko je pojačanje prometa i na novoj suvremenoj cesti od Baškog Polja kroz tunel Sveti Ilija do autoceste.

 

Trajekt na liniji Makarska – Sumartin plovi prema plovidbenom redu, a u drugoj jutrošnjoj plovidbi trajekt Pelješčanka nije mogao ukrcati sve automobila i putnike za Brač.

 

U Drveniku za ukrcaj na trajekt prema Hvaru čeka se do sat i pol, neprekidno plove dva trajekta i do podne su bile četiri izvanredne plovidbe, doznaje se u ispostavi Jadrolinije, a čekanje na ukrcaj prema kopnu u luci Sučuraj je duže od sat vremena.

 

Na autobusnom kolodvoru velike su gužve u dolasku i odlasku putnika, kašnjenja autobusa u dolasku gotovo iz svih pravaca su dvadesetak minuta, uvedene su i dodatne autobusne linije, ali unatoč tome sva su mjesta popunjena. Na makarski autobusni kolodvor dnevno je u dolasku i odlasku više od 100 linija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sezona, turisti, MAKARSKA, TURIZAM