Tvrtke

DOMIŠLJAT: Stjepan Sviben iz Kutine izumio uređaj za zaprašivanje komaraca

Trebalo je smisliti mali uređaj, jednostavan za korištenje i što jeftiniji za proizvesti.

Piše: PolitikaPlus/I.G.

Ljeto je vrijeme kada komarci onemogućuju boravak u prirodi. Borba protiv njih, često je bez velikog uspjeha. No jedan domišljato žitelj Kutine, Stjepana Svibena inače elektrotehničke struke, dvije je godine radio na svom izumu  koji učinkovito i jeftino spašava od uboda neugodnih komaraca koji nam često zagorčavaju život.

 

Zaprašivanje komaraca uvijek se obavlja velikim profesionalnim strojevima, uz veliku buku, potrošnju goriva ili električne energije, što povećava troškove zaprašivanja. Takvi strojevi za razliku od CRO – FOG-a nemaju mogućnost lagane i kućne uporabe, nisu pogodni za zaprašivanje malih površina

Uređaj pod nazivom CRO-FOG  pravi je prijenosni „spasitelj – zaprašivač“ protiv komaraca, a primjena mu je zaprašivanje komaraca na manjim površinama, oko kuća, vikendica, gospodarskih imanja, restorana, kampova, plaža i svuda gdje ima komaraca što do sada nije bilo moguće na tako učinkovit način.

 

- Za razliku od nekih uređaja na struju koji postoje ovaj je puno učinkovitiji, jer nije ovisan o kablu i električnoj energiji, proizvodi znatno više  magle kojom zaprašujemo uz učinkovitiju iskoristivost kemikalije koja može zaprašiti čak i nekoliko hektara zemljišta, pojašnjava Sviben.

 

Zaprašivanje komaraca uvijek se obavlja velikim profesionalnim strojevima, uz veliku buku, potrošnju goriva ili električne energije, što povećava troškove zaprašivanja. Takvi strojevi za razliku od CRO – FOG-a nemaju mogućnost lagane i kućne uporabe, nisu pogodni za zaprašivanje malih površina.

 

CRO – FOG  uređaj ima vrlo velik učinak uz malu potrošnju pogonskog goriva (plin butan u limenki takozvana kartuša, koji se može kupiti za deset kuna na svakoj benzinskoj crpki  i traje cijelu sezonu zaprašivanja.)

 

Dezinsekcijsko sredstvo odnosno kemikalija koje se koristi za toplo zamagljivanje kupuje se u poljoprivrednim apotekama, a kao nosač kemikalije može se koristiti petrolej za baklje ili lampe kojeg također nabavljamo većini naših trgovina, po povoljnim cijenama.

 

- Na ideju da izmislim nešto za zaštitu od komaraca sam došao prije tri godine kada je bila najezda tih napasnika, a kako imam ranč u samom parku prirode Lonjskog polja, a to je nizinsko močvarno područje gdje ima jako puno komaraca, krenuo sam u izmišljanje uređaja, ističe Sviben, te dodaje da je dvije godine trajalo je eksperimentiranje. 

 

Želja mu je  pokrenuti ozbiljnu serijsku proizvodnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stjepan sviiben, zaprašivanje, kutina, lonjsko polje, komarci