Energetika

ČEKA SE KONTAKT : Mađari opovrgavaju: Još nema pregovora hrvatske vlade i MOL-a

Hrvatska vlada ni formalno nije stupila u kontakt s MOL-om

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska vlada još nije kontaktirala mađarsku kompaniju MOL u svezi s bilo kojim pitanjem vezanim uz Inu, objavio je u srijedu mađarski list Nepszabadsag.

 

Vlada, kao drugi najveći dioničar Ine, sa strateškim partnerom treba dogovoriti što su strateški ciljevi i budućnost Ine, što se očekuje od Ine u idućem razdoblju, a da bi se dogovorili strateški ciljevi treba otvoriti i pregovore

Mađarski list piše da nema nikakvih tajnih pregovora hrvatske vlade i MOL-a, koje s mađarske strane predvodi Sandor Csanyi, potpredsjednik upravnog odobra MOL-a i prvi čovjek najveće mađarske OTP banke, kako su to pisali neki hrvatski mediji.

 

Nepszabadsag piše da hrvatska vlada ni formalno nije stupila u kontakt s MOL-om iako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prošli tjedan pozvao na hitan početak pregovora.

 

Vlada je, naime, prošli tjedan odlučila da će njezin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om voditi upravo Vrdoljak, a član tima bit će Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

 

Vlada, kao drugi najveći dioničar Ine, sa strateškim partnerom treba dogovoriti što su strateški ciljevi i budućnost Ine, što se očekuje od Ine u idućem razdoblju, a da bi se dogovorili strateški ciljevi treba otvoriti i pregovore o povijesti Ine u zadnjih deset godina, kazao je tom prigodom ministar Vrdoljak. Kazao je da s MOL-om treba raspraviti pitanja kao što su korporativno upravljanje, kontrola troškova, prerada, veleprodaja i maloprodaja naftnih derivata te plinsko poslovanje.

 

 

Nepszabadsag piše kako su odnosi Ine i MOL-a ponovo došli u fokus javnosti pošto je USKOK objavio na svojoj internetskoj stranici da nastavlja istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Hernadija zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom. Ta je istraga bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, a te su se okolnosti promijenile ulaskom RH u EU.

 

MOL opovrgava da je Sanaderu dao pet milijuna eura mita, za što je bivši hrvatski premijer prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mađarsi list, sindikat, pregovaori, vlada, ina mol