Burze

TRGOVINA: Stanje u Americi ponovno srušilo cijene dionica u Aziji

'Pad broja novih nezaposlenih u proteklome tjednu u SAD-u na najnižu razinu u zadnjih šest godina.'

Piše: PolitikaPlus

Očekivanja da će američki Fed uskoro početi s postupnim smanjivanjem mjera stimulativne monetarne politike povukao je danas naniže cijene dionica na većini azijskih burzi.

 

Tokijski Nikkei jutros je pao 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanskih, oslabio 0,2 posto.

„Teško je biti izuzetak i rasti dok globalna tržišta slabe“, izjavio je Rhoo Yopng-seok, analitičar pri investicijskom društvu Hyundai Securities.

Pad broja novih nezaposlenih u proteklome tjednu u SAD-u na najnižu razinu u zadnjih šest godina, ponovno je raspirio zabrinutosti investitora da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi moglo izdrži smanjivanje Fedovih monetarnih poticaja.

Američko ministarstvo rada izvijestio je da je u proteklome tjednu bez posla ostalo 320.000 osoba, što je najmanja brojka od listopada 2007.

Analitičari ističu da bi taj podatak moga uvjeriti Fed da već u rujnu smanji program otkupa državnih i korporativnih obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara, koji je dosad podupirao uzlet cijena na globalnim dioničkim tržištima.

Na deviznim tržištima, tečaj eura ojačao je jutros blago prema dolaru, s jučer zabilježenih 1,3349 na 1,335 dolara, poduprt najnovijim podacima o izlasku eurozone iz recesije. Istodobno, tečaj dolara porastao je s 97,07 na 97,34 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

japan, tokio, azija, nezaposlenost, kina