Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Zabrinutost za Fedove poticaje pritisnula europske burze: Svi signali u SAD-u upućuju na pregrijanost tržišta

''U Europi je po mom mišljenju situacija drugačija. Ne nazire se smanjivanje ECB-ovih poticaja.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


"Čak i ako Fed smanji poticaje nakon što američko gospodarstvo nastavi jačati, Europska središnja banka zadržat će blagu monetarnu politiku kako bi pomogla gospodarstvu eurozone."

Nervoza ulagača zbog mogućeg povlačenja monetarnih poticaja u Sjedinjenim Državama pritisula je u petak većinu europskih burzovnih indeksa.

Londonski FTSE oslabio je 0,01 posto na 6.482 boda, frankfurtski DAX za 0,22 posto na 8.359 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu blagih 0,09 posto i iznosio je 4.099 bodova.


Nekoliko trgovaca uvjereno je ipak u dugoročnu perspektivu europskih dionica budući da su ovotjedni podaci pokazali da se eurozona izvukla iz recesije. Očekuju da će se tržište oporaviti, nakon mogućeg povlačenja u rujnu.

Globalna tržišta dionica oslabila su u posljednjih nekoliko mjeseci zbog procjena da je američko gospodarstvo možda dovoljno snažno da Fed počne ukidati poticaje.

Michel Juvet iz švicarske banke Bordier uvjeren je ipak da europske dionice iamju perspektivu, usprkos mogućem padu na američkom tržištu.

Čak i ako Fed smanji poticaje nakon što američko gospodarstvo nastavi jačati, Europska središnja banka (ECB) zadržat će blagu monetarnu politiku kako bi pomogla gospodarstvu eurozone, ističe Juvet.

"Svi signali u SAD-u upućuju na pregrijanost tržišta. U Europi je po mom mišljenju situacija drugačija. Ne nazire se smanjivanje ECB-ovih poticaja", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,75 posto, na 13.650 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FTSE, DAX, CAC, EUROPSKE BURZE, ECB, FED