4kotača

TRENDOVI: Europsko tržište automobila u srpnju poraslo gotovo pet posto

Europsko je tržište na dobrom putu da četvrtu godinu zaredom zabilježi pad.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Volkswagen je izvijestio da mu je prodaja na domaćem njemačkom tržištu pala za 4,1 posto, ublaživši utjecaj rasta na kineskom i američkom tržištu. Stoga je ukupni rast prodaje usporio na najnižu razinu u četiri mjeseca

Posrnulo europsko tržište automobila poraslo je u srpnju na godišnjoj razini drugi puta ove godine, objavilo je danas udruženje njemačkih proizvođača VDA. Registracije novih automobila u Europi povećane su u prošlom mjesecu za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uz registriranih 1,02 milijuna novih automobila.

Poslovni rezultati automobilskih kompanija za drugo tromjesečje također su ugodno iznenadili, navodeći na zaključak da su pojedini proizvođači jeftinih automobila bliži pozitivnoj nuli nego što se mislilo. No, riječ je o vrlo niskim razinama prodaje, najnižima u 20 godina. Europsko je tržište na dobrom putu da četvrtu godinu zaredom zabilježi pad.

"Pozitivni rezultati u srpnju dobar su početak stabilizacije koju očekujemo u drugoj polovini godine. Čini se da se prve naznake gospodarskog oporavka u zapadnoj Europi zrcale u razvoju potražnje za automobilima", priopćio je predsjednik VDA Matthias Wissmann u priopćenju.

Nadu crpi iz dvoznamenkastog rasta u štednjom pogođenima Španjolskoj, Portugalu i Grčkoj, gdje se prodaja gotovo prepolovila u odnosu na razinu prije 2008. i financijske krize.

Zbog jednog radnog dana više u Njemačkoj, motoru europskog gospodarskog rasta, prodaja je blago porasla u odnosu na isti mjesec lani. Ako se podaci prilagode za taj kalendarski faktor, obujam prodaje pao je za 2,3 posto, upozorava frankfurtski istraživač tržišta Dataforce.

Volkswagen je izvijestio da mu je prodaja na domaćem njemačkom tržištu pala za 4,1 posto, ublaživši utjecaj rasta na kineskom i američkom tržištu. Stoga je ukupni rast prodaje usporio na najnižu razinu u četiri mjeseca, pokazuju podaci VW-a.

"Uvjeti na pojedinim tržištima povremeno su bili izuzetno izazovni", ističe šef prodaje u VW-u Christian Klingler. "Ekonomska je klima i dalje teška", dodaje.

Drugi proizvođači koji više ovise o europskim tržištima, kao što je PSA Peugeot Citroen, mjesecima su trpjeli teške posljedice ekonomske krize u regiji, zatvarajući tvornice i otpuštajući radnike kako bi amortizirali teške gubitke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRODAJA AUTOMOBILA, VW