A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gibraltar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Španjolski ribari prosvjeduju protiv umjetnog grebena u vodama Gibraltara | Politika+
Svijet

SPOR: Španjolski ribari prosvjeduju protiv umjetnog grebena u vodama Gibraltara

Oko sat vremena je 30-ak ribarskih brodova kružilo oko mjesta na kojemu je u srpnju u more bačeno 70 betonskih blokova.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Španjolski ribariu nedjelju su prosvjedovali zbog postavljanja umjetnog grebena u Gibraltarskom zaljevu, tvrdeći da im gibraltarske vlasti blokiraju prilaz tim vodama.

Oko sat vremena je 30-ak ribarskih brodova kružilo oko mjesta na kojemu je u srpnju u more bačeno 70 betonskih blokova od kojih svaki teži tri tone kako bi se napravio umjetni greben.

Španjolska tvrdi da je riječ o protuzakonitoj mjeri, a vlada je povećala broj pograničnih kontrola s britanskim prekomorskim teritorijem. Dodatne pogranične kontrole prouzročile su dugačke kolone i velika čekanja za turiste i mještane, pa je britanski premijer David Cameron od Europske komisije zatražio da onamo hitno uputi skupinu promatrača.

London tvrdi da je riječ o "politički motiviranoj i nesrazmjernoj mjeri", dok Španjolska najavljuje sudsku tužbu protiv gibraltarskih vlasti zbog štete po okoliš. Madrid je također zaprijetio da će uvesti pograničnu pristojbu za turiste od 50 eura te ograničiti zračni prostor ili pak blokirati unosni posao s dostavom goriva za brodove. U međuvremenu, ribari upozoravaju da ih je spor zbog zajedničkih voda kod Gibraltara koštao 1,5 milijuna eura potencijalnih prihoda tijekom protekle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

teritorijalni spor, granični spor, gibraltar