Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Amerikanci kupuju europske dionice zbog naznaka da Europa izlazi iz recesije

Najveći dobitci možda neće biti na američkom tržištu nego na europskom, zbog poboljšanih izgleda eurozone.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Pojačane oscilacije cijena i neizvjesnost koje smo gledali u vezi eurozone konačno je završila. Mnogo smo opušteniji u vezi podružnica američkih internacionalnih kompanija u Europi, s obzirom na stabilnost koju sada tamo vidimo“

Nakon najvećeg tjednog pada Dow Jones indeksa od lipnja ove godine, ovoga bi se tjedna na Wall Streetu cijene dionica mogle oporaviti, no najveći dobitci možda neće biti na američkom tržištu nego na europskom, zbog poboljšanih izgleda eurozone.

Niz makroekonomskih pokazatelja eurozone prošloga je tjedna ukazao je da se ona napokon izvlači iz dosad najdulje recesije.


Fond menadžeri su stoga započeli usmjeravati kapital u dionice europskih kompanija, tako da su proteklih tjedana europska dionička tržišta svojom izvedbom nadmašila američko.

Protekloga tjedna Dow Jones indeks pao je 2,2 posto ili 344 boda, što je njegov najveći tjedni gubitak od lipnja 2012. godine, završivši tjedan na 15.081 bod.

S&P 500 indeks spustio se 2,1 posto na tjednoj razini, na 1.655 bodova, a tehnološki Nasdaq 1,6 posto, na 3.602 boda. Oba indeksa zabilježila su najveći tjedni gubitak od lipnja ove godine.

No, frankfurtski DAX ojačao je na tjednoj razini 0,64 posto na 8.391 bod, a pariški CAC 1,15 posto na 4.123 boda, dok je londonski Ftse bio u minusu 1,27 posto, na 6.583 boda

To je znatno drugačija slika nego u prvoj polovini godine, kada je S&P 500 skočio čak 12,6 posto, dok je paneuropski FTSEurofirst 300 porastao svega 1,6 posto.

„Pojačane oscilacije cijena i neizvjesnost koje smo gledali u vezi eurozone konačno je završila. Mnogo smo opušteniji u vezi podružnica američkih internacionalnih kompanija u Europi, s obzirom na stabilnost koju sada tamo vidimo“, kaže Diane Garnick, izvršna direktorica njujorške tvrtke za upravljanje imovinom Clear Alternatives.

Prema podacima Reutersa, dotok novca iz američkih fondova u europske dionice u tjednu do 14. kolovoza dosegnuo je neto 755 milijuna dolara, najvišu razinu u zadnja dva mjeseca, što signalizira umjereni rast apetita investitora za dionicama kompanija iz eurozone.

Ovoga tjedna investitori će se fokusirati na zabilješku s posljednjeg sastanka američke središnje banke, koja će biti objavljena u srijedu.

Od makroekonomskih pokazatelja, u srijedu će biti objavljeni podaci o prodaji postojećih nekretnina, u četvrtak podaci o tjednoj nezaposlenosti i PMI indeks industrijske aktivnosti u SAD-u te u petak podatak o prodaji novih nekretnina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street